O explozie solară masivă a avut loc vineri FOTO

O explozie solar masivă a avut loc vineri, 11 ianuarie, trimiţând un val de plasmă în spaţiu.

12 ian. 2013, 12:20
O explozie solară masivă a avut loc vineri FOTO

O pată solară enormă, cunoscută drept AR1654, a produs o explozie de clasa M1, vineri, spun experţii de la NASA. Erupţia a fost observată de telescopul spaţial SDO, care monitorizează activitatea solară.

Potrivit spaceweather.com, pata solară AR1654 este din ce în ce mai activă şi produce mai multe explozii de clasa M, precum cea de vineri. Exploziile solare de tip M sunt de intensitate medie: clasa C este cea mai slabă, iar clasa X este reprezentată de erupţii deosebit de puternice. Explozile de tip M pot cauza întreruperi ale undelor radio în zonele polare şi furtuni geomagnetice, în timp cele de clasa X pot afecta serios telecomunicaţiile pe Terra.

„AR 1654 se măreşte pe parcurs ce se întoarce spre Pământ. Nu există doar şansa ca exploziile solare să fie din ce în ce mai dese, ci să fie şi îndreptate către Terra”, spune website-ul.

Soarele se aflaă în faza activă a ciclului său de 11 ani, denumit de experţi drept Ciclul 24. Faza maximă a ciclului va fi atinsă anul acesta, spun astronomii.

Vezi şi CUM ARATĂ DE APROAPE O FURTUNĂ SOLARĂ