O familie de 17 români cu ajutoare de 55.000 de lire sterline pe an a MINŢIT pentru o locuinţă mai mare

O familie foarte numeroasă de români, cu 17 membri, toţi provenind din Prahova, a fost nevoită să mintă pentru a putea închiria o locuinţă mai încăpătoare, într-o suburbie a Londrei. Autorităţile britanice au descoperit minciuna şi au fost oarecum indignate de pretenţiile bărbatului, care face în continuare copii împreună cu soţia lui, ştiind că va primi pentru ei ajutoare consistente de la statul britanic.

23 iul. 2014, 15:00
O familie de 17 români cu ajutoare de 55.000 de lire sterline pe an a MINŢIT pentru o locuinţă mai mare

Refuzată de două agenţii imobiliare, familia cu 17 membri a lui Mihai Toma, din Prahova, a declarat unui proprietar particular că e vorba de numai şase inşi, relatează miercuri Daily Express, care evocă unul din ‘cele mai grave cazuri de supraaglomerare’ înregistrate până acum.

Familia Toma, creştini evlavioşi, au venit la Londra în 2012, atrasă de perspectiva unei vieţi mai bune pentru copii. Tatăl, Mihai, în vârstă de 47 de ani, afirmă că obţine un câştig de 1800 de lire pe lună, ca electrician, scrie Daily Express. Publicaţia britanică a ţinut să precizeze faptul că electricianul român câştigă mai mult decât un doctor sau un ofiţer superior din Poliţie din Marea Britanie.

Mihai plăteşte chirie 1700 de lire, dar dată fiind mărimea familiei sale, la aceasta se adaugă o serie de alocaţii: ei spun că primesc 2500 de lire sub formă de credit fiscal, 1400 ajutor pentru locuit şi încă 700 ajutor pentru copii, adică în total 4600 lire pe lună.

Citeşte şi Veste tristă pentru românii care vor să plece în Anglia

Întrucât tatăl lucrează şi beneficiază de credit fiscal, în cazul lor nu s-ar aplica plafonul de beneficii de 26.000 de lire pe an. Venitul familiei Toma, din salariu şi beneficii, se ridică conform propriilor afirmaţii la 76.800 lire sterline pe an. Un simplu angajat ar trebui să fie plătit, ca să rămână cu aceşti bani ‘în mână’, cu circa 125.000 de lire. O serie de critici au remarcat, marţi, că această cifră ridicată demonstrează de ce Marea Britanie este o destinaţie favorită a imigranţilor est-europeni săraci.

Viaţa domestică extraordinară a familiei Toma a ieşit la iveală la sesizarea unor vecini din suburbia londoneză Harrow, iar inspectorii au conchis că locuinţa acesteia constituie unul din cele mai grave cazuri de supraaglomerare pe care le-au întâlnit.

‘Oamenii or să ne judece, dar nu am făcut nimic rău, am venit aici pentru o viaţă mai bună. Minciuna a fost singura cale să găsim o locuinţă. Nu e bine să minţi, dar nu am avut încotro. Viaţa e mai bună ca în România, educaţia este bună şi sunt mai multe oportunităţi’, a declarat Veronica (37 de ani), soţi lui Mihai, prin intermediul fiicei sale Daniela, de 19 ani.

Opt dintre copiii familiei învaţă la şcoli publice locale, doi, care sunt deja adulţi, trăiesc în străinătate, iar Daniela, care vorbeşte fluent engleza, studiază afacerile la colegiu.

Ofiţerii de la sănătatea mediului care au vizitat casa au precizat că aceasta este supraaglomerată potrivit Legii locuinţei, dar proprietarul nu are nicio vină. Familia Toma nu este eligiblă să se înscrie în Registrul locuinţelor pentru a i se aloca o locuinţă adecvată, întrucât stă în Harrow de mai puţin de cinci ani, dar dacă va găsi undeva o locuinţă mai mare va putea primi ajutor pentru locuit majorat.