O femeie-soldat deghizată în „soţie de jihadist” vrea să se întoarcă acasă

Lisa Smith, o irlandeză acuzată că este membră a Statului Islamic şi care s-a deghizat în "soţie de jihadist" vrea să se întoarcă acasă. Ea a venit în Siria acum cinci ani şi, în prezent, este deţinută într-o tabără de refugiaţi.

26 mart. 2019, 20:32
O femeie-soldat deghizată în „soţie de jihadist” vrea să se întoarcă acasă

„Vreau să mă întorc acasă. Cred că oamenii îşi dau seama că nu toată lumea de aici este teroristă”, s-a confesat ea unui reporter al CNN, în tabăra de refugiaţi Al-Houl controlată de Forţele Democrate Siriene din nord-estul ţării.

Smith a fost întrebată dacă este pregătită să meargă la închisoare în Irlanda şi a spus că i s-au confiscat paşaportul şi alte bunuri şi că nu poate călători. „Dar în închisoare … nu ştiu. De fapt, sunt în închisoare!”, a spus ea., potrivit RTE.

Femeia are o fetiţă de 2 ani, după cum le-a povestit reporterilor CNN şi RTE cărora le-a spus că „arde de nerăbdare” să se întoarcă acasă la ea.

Premierul irlandez, Leo Varadkar, a declarat anterior că are nevoie de mai multe informaţii referitoare la cazul ei, dar că retragerea cetăţeniei sale irlandeze nu reprezintă nici un gest de milă, nici un drept. „A merge în Siria sau a merge să trăieşti în ceea ce se numeşte „Statul Islamic” nu este un delict sau o crimă. Vom face o anchetă” în cazul femeii, a declarat el. „Sunt sigur că autorităţile locale vor dori să o interogheze pentru a afla dacă a fost implicată în crimele de aici. Dar este foarte probabil ca ea să nu fie o combatantă” a SI.

La ora actuală nu este foarte clar dacă fosta femeie-soldat în armata irlandeză şi Caporal al forţelor aeriene a luptat pentru gruparea teroristă din Siria.

Lisa Smith a mărturisit că s-a convertit la Islam acum opt ani, iar ulterior s-a mutat în Tunisia, la Bizerte – un oraş preferat de jihadiştii Statului Islamic – înainte de a călători în Siria şi de a se căsători cu un membru al SI britanic care a murit ulterior.