O fostă gardă nazistă, de 94 de ani, judecată în Germania pentru complicitate la crimele comise de regimul lui Hitler

O fostă gardă SS din lagărul de exterminare de la Auschwitz, acum în vârstă de 94 de ani, a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la crimele comise de regimul nazist, a informat, luni, Parchetul german.

16 apr. 2018, 17:26
O fostă gardă nazistă, de 94 de ani, judecată în Germania pentru complicitate la crimele comise de regimul lui Hitler

Justiţia germană a dat startul unei „curse contra cronometru” pentru identificarea şi condamnarea la închisoare a foştilor nazişti rămaşi în viaţă şi care se fac vinovaţi de comiterea celor mai atroce crime de război din Germania nazistă.

Între cei vizaţi se numără nu numai „executanţii”, ci şi simpli funcţionari ai regimului nazist care au răspuns şi au executat ordinele Fuhrer-ului, potrivit AFP.

Acuzatul despre care presa face dezvăluiri acum şi care nu a fost identificat public are 94 de ani şi a servit fostului regim nazist în perioada 1942-1943, în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. În această perioadă, el a fost martorul aducerii a cel puţin 15 trenuri cu deportaţi  în acest lagăr de exterminare, unde cel puţin 13.335 de victime au fost executate în camerele de gazare, potrivit Parchetului din Stuttgart.

Citeşte şi A murit Oskar Groning, fost gardian la Auschwitz. Cel supranumit „Contabilul” a încetat din viaţă fără să facă închisoare

Bărbatul care este pus acum sub acuzare avea numai 19 ani şi era încă minor când s-au petrecut faptele. Cu toate acestea, autorităţile germane îl vor judeca într-un tribunal rezervat minorilor, chiar dacă vârsta lui actuală este de 94 de ani, potrivit AFP.

În timpul regimului nazist, aproximativ 1,1 milioane de persoane, 90la sută dintre acestea fiind evrei, au murit în lagărul de la Auschwitz-Birkenau între 1940-1945.

L’Allemagne a jugé et condamné ces dernières années plusieurs anciens SS pour complicité de meurtre, mais jusqu’ici aucun n’est allé en prison. Oskar Gröning, dit le „comptable d’Auschwitz”, est ainsi mort en mars à l’âge de 96 ans, juste avant son incarcération. Il avait été condamné en 2015 à 4 ans de prison pour complicité dans la mort de 300.000 Juifs. Les poursuites contre de nombreux autres n’ont pas abouti, leur état de santé étant jugé incompatible avec la tenue d’un procès.