O friză maya SPECTACULOASĂ, descoperită în Guatemala FOTO

O friză maya considerată "extraordinară", datând din urmă cu 1.400 de ani, care reprezintă divinităţi şi diverse personaje purtând ornamente din pene şi jad, a fost descoperită într-un sit arheologic din nordul Guatemalei, a anunţat miercuri arheologul Francisco Estrada-Belli.

08 aug. 2013, 14:19
O friză maya SPECTACULOASĂ, descoperită în Guatemala FOTO

„Este o descoperire extraordinară care se întâmplă o singură dată în viaţa unui arheolog”, a declarat acest cercetător guatemalez, într-o conferinţă de presă. „Această friză maya este cea mai spectaculoasă pe care am văzut-o vreodată”, a adăugat el, potrivit Mediafax.

Descoperirea a fost făcută în luna iulie pe o piramidă din situl precolumbian Holmul, în departamentul Peten, la o distanţă de circa 600 de kilometri de capitala Ciudad de Guatemala, în apropiere de frontiera mexicană.

„Friza din stuc se întinde pe opt metri lungime şi doi metri înălţime, pe partea superioară a unui edificiu dreptunghiular”, a adăugat acelaşi arheolog.

Ea prezintă portretele zeilor şi cele ale guvernanţilor divizinaţi, dar şi numele acestora”, dezvăluind informaţii despre o perioadă foarte importantă din istorie, între anii 250 e.n. şi 900 e.n., a explicat Francisco Estrada-Belli.

Friza include trei personaje principale purtând podoabe bogate de pene de quetzal (pasărea naţională a Guatemalei) şi de jad, aşezate în vârful unor coline personificate sub forma unor monştri.

FOTO: Francisco Estrada-Belli