O furtună solară de proporţii a lovit Pământul. Radiaţiile emise de Soare au provocat aurore boreale

O furtună geomagnetică puternică loveşte, începând de miercuri, Pământul. Experţii avertizează că sistemele GPS, precum şi comunicaţiile, ar putea avea de suferit în următoarele ore. Radiaţiile emise de Soare au provocat marţi aurore boreale spectaculoase. Furtuna a fost provocată de două erupţii solare de proporţii, ce au avut loc duminică.

18 mart. 2015, 07:36
O furtună solară de proporţii a lovit Pământul. Radiaţiile emise de Soare au provocat aurore boreale

Pământul este lovit, miercuri, de cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii ani. Fenomenul, care ar putea perturba telecomunicaţiile, sistemele GPS, dar şi alimentarea cu electricitate, a fost provocat de două erupţii solare de proporţii care au avut loc pe 15 martie.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, furtuna ar putea dura până la 36 de ore.

În urmă cu 12 ani, o furtună magnetică a distrus în totalitate transformatoarele din Africa de Sud, lăsând fără curent o mare parte din populaţia acestei ţări, şi nu a fost prima oară când o asemenea furtună a dat peste cap cursele aeriene sau busolele. Există, însă, şi o parte bună: mulţumită acestor furtuni, aurorele boreale pot fi văzute şi în alte locuri decât de la Polul Nord.