O înaltă oficialitate turcă, primită la Washington

O înaltă oficialitate turcă a fost primită miercuri la Departamentul de Stat de la Washington, pentru a încerca dezamorsarea crizei diplomatice dintre cele două ţări după încarcerarea în Turcia a pastorului american Andrew Brunson.

09 aug. 2018, 09:30
O înaltă oficialitate turcă, primită la Washington

Într-un comunicat, Departamentul de Stat s-a rezumat la a informa că cei doi oameni de stat „au discutat despre o serie de probleme bilaterale, inclusiv cea privind pastorul Brunson”.

SUA şi Turcia, doi aliaţi din cadrul NATO, trec de mai multe zile prin cea mai gravă din ultimele decenii criză din relaţiile lor. Săptămâna trecută, Washingtonul a iniţiat sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a reacţionat prin măsuri similare.

Tensiunile, deja aprinse de mai multe luni, au escaladat brusc săptămâna trecută în urma încarcerării în Turcia a pastorului Brunson, acuzat de autorităţile turce de terorism şi spionaj. Brunson, care neagă ferm aceste acuzaţii, a fost plasat în arest supravegheat la domiciliu la sfârşitul lui iulie, după un an şi jumătate de detenţie.

Citeşte şi Turcia pregăteşte un contraatac după sancţiunile impuse de SUA. Mărul discordiei, un pastor american

Însă liderii turci nu doresc o agravare a situaţiei, în condiţiile în care această criză diplomatică a adus îngrijorare pe pieţele turce. Astfel, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a discutat luni la telefon cu omologul său american Mike Pompeo. Presa turcă a informat despre un „acord preliminar” în vederea aplanării tensiunilor, însă Departamentul de Stat american a minimalizat anvergura acestui acord.

Alte subiecte spinoase contribuie la tensionarea relaţiilor dintre cele două ţări: Ankara îi reproşează Washingtonului susţinerea pe care o acordă unei miliţii kurde în Siria şi refuzul de a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gulen, pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl consideră „creierul” puciului eşuat din iulie 2016.