O investiţie care schimbă destine: Integrarea timpurie în comunitatea educaţională

Integrarea unui copil în comunitatea educațională de la cele mai fragede vârste nu este doar o măsură practică pentru părinți, ci o veritabilă investiție în viitorul său. Tot mai multe studii internaționale confirmă că primii ani de viață sunt decisivi pentru dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a unui copil. Cu cât este mai devreme expus unui mediu educațional structurat, cu atât sunt mai mari șansele ca el să își atingă potențialul pe termen lung.
Filip Stan
19 iul. 2025, 14:45
O investiţie care schimbă destine: Integrarea timpurie în comunitatea educaţională

Un raport publicat de UNESCO în 2023 subliniază faptul că participarea constantă la educaţia timpurie crește cu până la 40% șansele unui copil de a obține rezultate bune în ciclurile educaționale superioare. În același sens, un studiu longitudinal desfășurat în Finlanda a arătat că elevii care au frecventat creșa sau grădinița de la vârste foarte mici aveau competențe lingvistice și sociale mai avansate, un nivel mai mare de autonomie și o capacitate sporită de concentrare la vârsta de 7 ani, față de cei care au fost integrați mai târziu.

În occident copiii merg la creșe si gradinițe

Țări precum Danemarca, Franța, Suedia sau Belgia tratează educația timpurie ca parte integrantă din sistemul de învățământ, nu ca un serviciu opțional. În Franța, de exemplu, educația este obligatorie de la 3 ani, iar peste 95% dintre copiii între 3 și 5 ani sunt înscriși în grădinițe. În Suedia, integrarea în comunitatea educațională începe de la 1 an, prin sistemul extins de creșe susținute de stat. Pe termen lung, aceste politici se traduc în rate mai scăzute de abandon școlar, o integrare mai bună pe piața muncii și o coeziune socială mai solidă.

În România copiii stau cu bunicii sau cu mamele casnice

România, deși înregistrează progrese în ultimii ani, continuă să aibă decalaje semnificative. Accesul la educația timpurie este mai redus în zonele rurale, iar numărul locurilor disponibile în creșe este în continuare insuficient în raport cu cererea. Potrivit datelor Ministerului Educației, în anul școlar 2022–2023, doar 65% dintre copiii de 3–5 ani frecventau grădinița, iar mai puțin de 20% erau integrați în creșe.

Totuși, în marile orașe – în special în Capitală – autoritățile locale au început să se alinieze modelului european. În Sectorul 3, de exemplu, în ultimii ani, s-au făcut investiții susținute în creșe și grădinițe moderne, cu spații sigure și dotări la standarde ridicate. Programele educaționale de vară, precum „Școala și grădinița de vară”, derulate în lunile iunie–august, oferă nu doar continuitate în învățare, ci și un sprijin real pentru familiile tinere, care pot continua să muncească, știind că cei mici sunt într-un mediu sigur și stimulativ. Astfel, în ciuda dificultăților sistemice și a unui istoric în care educația preșcolară a fost prea puțin valorizată, încep să se contureze modele locale care pot deveni repere naționale.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât costă, de fapt, o șapcă neagră cu cruce roșie, tip Becali. Chinezii de pe Temu o au mereu la reducere și o vând la un preț bun
Capital.ro
Mare actriță a murit. A fost o stea a teatrului, o forță: Odihnește-te în pace!
Playtech.ro
Indicatorul circular alb-negru zăpăceşte şoferii în trafic. Prea puţini ştiu ce semnifică
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Gata de inaugurare: ultimele detalii pregătite la un important tronson din Autostrada Moldovei
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Vine iureșul de la 1 august. Scumpirile care vor face viața un chin
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Italienii au descoperit cauza reală a prăbușirii parapantei lui Felix Baumgartner! Ce motase pe ea iubitul Mihaelei Rădulescu
Playsport.ro
Camera de filmat instalată de Felix Baumgartner, vinovată de moartea parașutistului? Detaliul care schimbă...
Capital.ro
Veste tristă pentru Elena Udrea? A aflat exact după ce a ieșit din închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 20 iulie 2025. O zi de Duminică plină de surprize
MediaFlux
Sindicatele critică măsurile de austeritate anunțate de Bolojan! „Un experiment periculos”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burtoșii de la CJ Mureș s-au gândit cum se pot plimba mai comod pe Via Transilvanica: o asfaltează și îi pun borduri