O legendă a Formulei 1 a murit. Echipa lui a câștigat 16 titluri mondiale!

E doliu total, după ce Frank Williams, fondatorul echipei de Formula 1 care îi poartă numele, a încetat din viaţă, la vârsta de 79 de ani.

28 nov. 2021, 17:53
O legendă a Formulei 1 a murit. Echipa lui a câștigat 16 titluri mondiale!

O legendă a Formulei 1 a murit. Anunţul a fost făcut de echipa Williams, duminică, pe site-ul său oficial.

O legendă a Formulei 1 a murit. Echipa lui a câștigat 16 titluri mondiale!

“Cu mare tristeţe echipa anunţă, în numele familiei Williams, decesul lui Sir Frank Williams, fondator şi fost director al Williams Racing, la vârsta de 79 de ani. După ce a fost internat vineri, Sir Frank a trecut în nefiinţă în linişte, în această dimineaţă, înconjurat de familia sa. Astăzi îi aducem un omagiu celui pe care l-am iubit şi care ne-a inspsirat. Frank ne va lipsi mult. Le cerem tuturor prietenilor şi colegilor să respecte dorinţa familiei Williams de a i se respecta intimitatea în această perioadă”, se arată pe site-ul echipei Williams.

Echipa de Formula 1 le-a cerut celor care vor să aducă un omagiu să facă donaţii în conturile Spinal Injuries Association. De asemenea, cei care doresc pot depune flori la intrarea în sediul echipei, din Grove, Oxfordshire.

Echipa înfiinţată de Frank Williams în anii ‘70 a câştigat 16 titluri mondiale în perioada 1980-1997 – nouă la constructori şi şapte la piloţi.

Williams Grand Prix Engineering Limited, care concurează în prezent în Formula 1 sub numele de Williams Racing, este o echipă și constructor britanic de curse auto de Formula 1. A fost fondată de fostul proprietar al echipei, Frank Williams, și de inginerul auto, Patrick Head. Echipa a fost formată în 1977 după operațiunea anterioară nereușită a lui Frank Williams din F1: Frank Williams Racing Cars (care mai târziu a devenit Wolf– Williams Racing în 1976). Toate șasiurile Williams F1 se numesc „FW”, urmate de un număr, FW fiind inițialele cofondatorului echipei și proprietarului original, Frank Williams.

Parteneriatul dintre fondatorul echipei, Frank Williams și inginerul șef, Patrick Head a început în 1977 când noua echipă, Williams F1 și-a făcut debutul în Marele Premiu al Spaniei cu o mașină pentru clienți oferită de March Engineering, fiind condusă de Patrick Nève. Următorul sezon a văzut primul șasiu personalizat al echipei, FW06, proiectat de Head și condus de Alan Jones. Până la sfârșitul sezonului reușiseră să acumuleze primul lor podium, la Marele Premiu al Statelor Unite la Watkins Glen.

Prima victorie a echipei a venit în 1979 la cursa lor de casă din Silverstone, câștigată de Clay Regazzoni. Jones a câștigat apoi alte 4 din cele 5 curse, iar în anul următor, Jones și Williams au reușit să câștige primul din cele șapte campionate la piloți, și cele 9 la constructori. Campionii mondial următori cu Williams au fost Keke Rosberg (1982), Nelson Piquet (1987), Nigel Mansell (1992), Alain Prost (1993), Damon Hill (1996) și Jacques Villeneuve (1997). Succesul echipei a venit în urma parteneriatului lor cu Renault (din 1989 până în 1996), dar nu în ultimul rând și datorită contribuțiilor semnificative ale design-ului, aduse de Adrian Newey.

Citește și: Doliu în PSD! Primarul de 62 de ani al unei comune ieșene, răpus de coronavirus, după trei săptămâni de spitalizare