O linie feroviară de mare viteză pe ruta Viena-Constanţa ar putea fi construită

Discuţiile tehnice privind realizarea liniei feroviare de mare viteză pe ruta Viena - Bucureşti - Constanţa vor demara cu partenerii chinezi în data de 10 decembrie.

26 nov. 2013, 16:06
O linie feroviară de mare viteză pe ruta Viena-Constanţa ar putea fi construită

”Este foarte clar că nevoia de dezvoltare în România este cu mult mai mare decât posibilităţile de finanţare din fonduri europene, drept pentru care acest parteneriat cu China este binevenit. Acest parteneriat se va realiza în condiţiile şi respectând toate criteriile impuse de Uniunea Europeană. Am transmis partenerilor chinezi o serie de propuneri, printre care şi dezvoltarea şi realizarea unei linii feroviare de mare viteză. Este un coridor european care va pleca din Viena, va ajunge la Budapesta, Bucureşti şi Constanţa. Prima întâlnire de lucru o vom avea pe 10 decembrie, apoi în prima jumătate a lunii ianuarie. Vom începe, probabil, cu un tronson care este uşor de realizat, datorită condiţiilor de teren (Bucureşti – Constanţa). Interesul foarte mare este să conectăm portul Constanţa”, a menţionat Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, valoarea totală a proiectului este de aproximativ 11 miliarde de euro.

„Vom începe discuţiile tehnice cu partenerii chinezi, iar în funcţie de cum avansează acestea şi în momentul în care vom semna contractul se vor cunoaşte şi termenele precise, respectiv când încep lucrările şi când se vor finaliza”, a adăugat ea.

CITEŞTE ŞI Prim-ministrul Chinei: România va fi un tigru al Europei. Dacă toţi tigrii se vor reuni, va fi o piaţă imensă

Ministrul Transporturilor a precizat că propunerea României este ca proiectul respectiv să fie realizat în parteneriat public-privat.

Guvernul României a organizat, în perioada 26 – 27 noiembrie, la Bucureşti, Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi Est, în marja reuniunii şefilor de Guvern din Europa Centrală şi de Est – China.

La Forum, pe lângă oficialităţi guvernamentale din 17 ţări, participă peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 români şi peste 400 din celelalte ţări din regiune (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria).

Evenimentul de la Bucureşti este al treilea forum economic şi comercial China – Europa Centrală şi de Est, după cel organizat la Budapesta, în 2011, şi cel de la Varşovia, din 2012.