O mare rivală a Nadiei a murit la doar 52 de ani. A fost campioană olimpică în 1980, la Moscova

Elena Naimuşina, una dintre gimnastele de top ale fostei Uniuni Sovietice, a murit marţi, la doar 52 de ani. Fostul său antrenor, Valentin Şevciuk, spune că moartea acesteia a fost total neaşteptată

15 mart. 2017, 17:56
O mare rivală a Nadiei a murit la doar 52 de ani. A fost campioană olimpică în 1980, la Moscova

Elena Naimuşina a fost membră a echipei de gimnastică a URSS participantă la Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova. Uniunea Sovietică a câştigat atunci aurul în concursul pe echipe, în timp ce România, în componenţa Nadia Comăneci, Rodica Dunca, Emilia Eberle, Cristina Elena Grigoraş, Melita Ruhn, Dumitriţa Turner, a trebuit să se mulţumească doar cu argintul. A fost o revanşă pe care şi-au luat-o rusoaicele după ce cu un an în urmă, la Campionatele Mondiale din SUA România cucerise aurul, iar URSS, de asemenea cu Naimuşina în echipă, se clasaseră pe locul secund.

Elena Naimuşina s-a născut pe 19 noiembrie 1964, în Siberia, la Krasnoiarsk. Ea s-a retras din gimnastică la 17 ani, în 1981, când s-a căsătorit cu ciclistul leton Andris Zelčs-Ločmelis, pe care îl cunoscuse un an mai devreme. De altfel, vreme de 15 ani Elena Naimuşina a locuit în Letonia, acolo unde a născut doi băieţi, Tom şi Phillip, şi o fiică, Linda-Anna. Ulterior a divorţat şi s-a reîntors în Rusia natală. S-a măritat pentru a doua oară, cu antrenorul de gimnastică Serghei Grigoriev, şi s-a mutat la Tula, unde s-a ocupat alături de soţul său de iniţierea copiilor în gimnastică.

Moartea sa a fost una fulgerătoare, care i-a luat prin surprindere pe apropiaţi, însă Elena s-a născut cu probleme la inimă, care au urmărit-o toată viaţa. Naimuşina a murit marţi, la Moscova, dar miercuri era aşteptată să se reîntoarcă la Tula, unde urma să aibă o întâlnire cu fostul său antrenor, Valentin Şevciuk.