O mie de europeni, consideraţi dispăruţi în urma cutremurului din Nepal

Aproximativ 1.000 de cetăţeni ai statelor Uniunii Europene nu au putut fi contactaţi în urma cutremurelor din Nepal, fiind consideraţi dispăruţi, anunţă Misiunea UE în Katmandu.

01 mai 2015, 20:03
O mie de europeni, consideraţi dispăruţi în urma cutremurului din Nepal

În continuare, mii de oameni sunt dispăruţi în urma cutremurului de 7,9 grade produs pe 25 aprilie în Nepal. Dintre aceştia, 1.000 sunt cetăţeni ai statelor uniunii Europene, majoritatea alpinişti.

Citeşte şi: Cutremurul din Nepal: Bilanţul a urcat la 6.204 de morţi şi aproape 14.000 de răniţi

„Nu ştim unde se află sau care este situaţia lor”, a declarat Rensje Teerink, şeful Misiunii UE din Katmandu, citat de Reuters.

Mulţi dintre europeni nu au putut fi contactaţi, cel mai probabil pe fondul problemelor reţelelor de telefonie din Nepal.

Puternicul seism care a lovit Nepalul săptămâna trecută s-a soldat cu cel puțin 6.204 de morți și 13.932 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț prezentat vineri de autoritățile de la Kathmandu, scrie AFP.

Potrivit Națiunilor Unite, opt milioane din totalul de 28 de milioane de locuitori ai acestei țări au fost afectați de cutremur, dintre care 1,7 milioane de copii.

Mișcarea telurică de 7,8 grade de sâmbătă a fost urmată, după o jumătate de oră, de o alta de 6,6 grade, pentru ca duminică să aibă loc un cutremur de 6,9 grade, replicile ulterioare având magnitudine tot mai mică, a explicat șeful centrului de seismologie, Lokbijay Adhikari. Cele mai recente replici au avut 4,4 și, respectiv, 4,9 grade.

Bilanțul victimelor crește continuu și ar putea ajunge la 10.000 de morți, după cum a estimat premierul nepalez. Operațiunile de salvare a supraviețuitorilor se desfășoară cu dificultate din cauza timpului nefavorabil, precum și a carențelor logistice și organizatorice ale acestei mici țări asiatice, confruntate cu cel mai puternic cutremur din ultimii 80 de ani.