Poliţiştii locali au protestat în faţa Guvernului, cerând reducerea vârstei de pensionare. Reacţia ministrului Muncii

Aproximativ o mie de poliţişti locali au protestat, marţi, în faţa Guvernului, cerând reducerea vârstei de pensionare. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că va fi analizată această problemă.

22 nov. 2016, 13:13
Poliţiştii locali au protestat în faţa Guvernului, cerând reducerea vârstei de pensionare. Reacţia ministrului Muncii

Sute de polițiști de la Poliția Locală au protestat, marți, în fața Guvernului, în cadrul unui miting organizat de Sindicatul Pro Lex.

Vrem să transmitem un mesaj pentru domnul prim-ministru Dacian Cioloş, vrea să ne scoată la pensie la 50 de ani şi noi nu nu vrem la 65, vrem la 80Dacă atâta e penibilul, mergem până la 80. Lucrez în Poliţia Locală de 10 ani. Sângele nostru e la fel de roşu ca a celor de la Poliţia Română, munca e aceeaşi, vrem să fim încadraţi în aceeaşi muncă precum cei de la Poliţia Română, a declarat un poliţist.

Vrem reducerea vârstei de pensionare, comform Codului de Muncă, în România la pensie se iese la 60 de ani bărbaţii şi doamnele la 62 de ani. Ca agent de poliţie locală, nu putem să ne desfăşurăm activitatea de ordine publică şi circulaţie rutieră până la vârsta de 65 de ani. Este foarte greu, a declarat un alt protestatar.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Pro Lex, deşi în Legea poliţiei locale se prevede dreptul acestora de a beneficia de încadrarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, cu efect de reducerea vârstei de pensionare, nu există norme care să stabilească efectiv cum se valorifică acest drept. Iar în aceste condiţii, poliţiştii locali vor îndeplini misiuni de ordine publică şi rutier până la 65 ani, în timp ce juriştii şi contabilii din Poliţia Română, de aceeaşi vârstă, vor fi la pensie de cel puţin 10 ani, transmit reprezentanţii sindicatului.

Poliţiştii locali sunt revoltaţi că primul ministru Dacian Cioloş a alocat 11 milioane euro pentru „Cuminţenia pământului”, însă susţine că nu sunt bani pentru acest proiect de lege, adică pentru siguranţa cetăţenilor şi protecţia celor ce veghează la aceasta. Dar nici măcar nu este vorba de bani, pentru că modificarea legislativă nu implică alocarea de fonduri, ci doar reducerea vârstei de pensionare!”, potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Pro Lex.

Polițiștii locali au primit promisiuni de la ministrul Muncii că va fi analizată problema reducerii vârstei de pensionare

Polițiștii de la Poliția Locală au primit promisiuni de la ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, că va fi analizată problema reducerii vârstei de pensionare, a anunțat, marți, Vasile Lincu, președinte al Sindicatului Național al Politiștilor și Vameșilor „Pro Lex”, la finalul mitingului din Piața Victoriei.

Ministrul Muncii ne-a asigurat că va analiza. În primul rând a fost de acord cu faptul că trebuie redusă vârsta de pensionare. Dar nu în orice condiții. Trebuie să fie un avantaj real pentru oameni, nu doar prin faptul că vor ieși la pensie mai repede, ci să beneficieze și de un drept care să justifice pensionarea la vârsta respectivă. Atâta timp cât noi păstrăm sistem legislativ de pensionare a polițiștilor locali ca și pentru ceilalți angajați și nu mergem și pe calculul pensiei, ca la cei din Poliția Națională, s-ar putea să fie dezavantajați și să nu-și mai dorească să iasă la pensie mai repede, chiar dacă unii nu vor mai face față„, a declarat Vasile Lincu.

Analiza urmează a arăta modul în care polițiștii locali pot beneficia de posibilitatea reducerii vârstei de pensionare precum și tipul de act normativ prin care se poate face acest lucru.

În urma analizei vor vedea dacă situația comparativă cu cei din Poliția Națională se poate realiza prin Hotărâre de Guvern. Dacă se poate face, atunci vor face în actualul mandat al acestui Guvern. Dacă nu se poate, vor încerca să identifice alte soluții. În acest sens vor face o corespondență cu cei de la Ministerul Dezvoltării și cu cei de la Ministerul Afacerilor Interne astfel încât să obțină informațiile necesare pentru o reglementare corectă și cât mai rapidă„, a precizat Vasile Lincu.

Acesta a adăugat că polițiștii au cerut și un termen în care ar putea fi realizată analiza, dar nu li s-a putut oferi unul.