O navă americană, în Georgia pentru exerciţii în Marea Neagră pe fondul tensiunilor din Ucraina

O navă a flotei americane a sosit marţi într-un port din Georgia pentru exerciţii în Marea Neagră, a anunţat ambasada SUA la Tbilisi, reafirmând totodată susţinerea Washingtonului faţă de acest aliat al NATO, pe fondul tensiunilor cu Rusia în contextul crizei din Ucraina.

14 oct. 2014, 12:47
O navă americană, în Georgia pentru exerciţii în Marea Neagră pe fondul tensiunilor din Ucraina

Vasul amiral al flotei americane USS Mount Whitney a sosit în portul georgian Batumi, unde urmează să rămână cinci zile pentru a ‘efectua exerciţii de rutină împreună cu forţele pazei de coastă georgiene‘, a precizat misiunea diplomatică americană, citată de AFP.

Prezenţa navei americane ‘reafirmă angajamentul SUA de a întări legăturile cu aliaţii şi partenerii NATO, precum Georgia’, a subliniat ambasada americană.

De la începutul crizei în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie la Rusia, Washingtonul a trimis mai multe nave în Marea Neagră pentru exerciţii cu forţele maritime ale ţărilor de la frontiera NATO.

Tbilisi aspiră de mai mulţi ani să se alăture Alianţei Atlantice, în pofida reacţiei negative a Rusiei, cu care Georgia a avut un scurt război de cinci zile în 2008 pentru controlul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud. Moscova a recunoscut ulterior independenţa acestui teritoriu, precum şi cea a Abhaziei, o altă regiune separatistă din Georgia.