Un nou episod revoltător! Sute de români au dormit zeci de ore pe jos în aeroportul din Lisabona, după anularea unui zbor către București. Ce să faceți în astfel de situații

Călătorii care zboară în afara țării se plâng tot mai des în ultima vreme de felul în care companiile aeriene gestionează situațiile delicate.

06 iul. 2023, 21:26
Un nou episod revoltător! Sute de români au dormit zeci de ore pe jos în aeroportul din Lisabona, după anularea unui zbor către București. Ce să faceți în astfel de situații

Curse întârziate sau chiar anulate, pasageri care nu mai au loc în avion. Acestea sunt problemele cel mai des întâlnite de care se plâng pasagerii. Cea mai scandaloasă situație s-a petrecut recent, când 180 de români au rămas blocați timp de două zile pe aeroportul din Nürnberg. Asta după ce o aeronavă s-a defectat, iar compania nu a găsit o alta cu care să o înlocuiască. Oamenii au fost nevoiți să se spele în baia aeroportului, să doarmă pe jos sau pe scaunele de așteptare, iar mulți dintre ei au pierdut și cazările deja plătite.

Nu e un caz singular. 200 de persoane au rămas blocate de miercuri seara pe aeroportul din Lisabona, după ce zborul către București a fost anulat. Pasagerii nu au primit explicații sau soluții. Avionul trebuia să decoleze miercuri seara, la ora 20.40, ora locală, însă zborul a fost amânat pentru a doua zi dimineață, la ora 11, fără vreo explicație. După o noapte petrecută în aeroport, pasagerilor li s-a spus, din nou, că zborul a fost anulat. În cele din urmă, zborul de la Lisabona la București s-a transformat într-unul cu escală la Roma.

Reacția WizzAir

„Wizz Air confirmă că zborul W4 3198 de la Lisabona la București Otopeni din 5 iulie a fost reprogramat pentru 6 iulie, deoarece aeronava care opera zborul a trebuit să fie supusă unor verificări tehnice neplanificate. Pe 6 iulie, aeronava avea în continuare nevoie de verificări tehnice, astfel că zborul a fost amânat din nou. Zborul a fost deviat către Roma și apoi și-a continuat parcursul către București. Din cauza indisponibilității locurilor de cazare, pasagerii au avut opțiunea să identifice individual soluții pentru cazare și, ulterior, să le fie rambursată suma în cauză de către companie. Pasagerii au fost informați prin SMS/e-mail că le vor fi rambursate costurile pentru cazare. Wizz Air își cere scuze pasagerilor afectați de această situație și reamintește că siguranța pasagerilor, a echipajului și a aeronavei este prioritatea sa și că face tot ce îi stă în putință pentru a evita și reduce întârzierile”, au transmis reprezentanții companiei aeriene pentru RomâniaTV.net.

Situații de genul s-au tot repetat în ultimele luni de zile. Ba întârzieri uriașe, curse anulate, ba overbooking. Multe companii aeriene low cost apelează tot mai des la overbooking în ultima vreme. Adică vând mai multe bilete decât numărul de locuri disponibile în avion. Zborurile din Europa sunt afectate cel mai mult de această practică care, de altfel, e una legală și se practică în toată lumea.

Cum să evitați overbooking-ul

Ce e de făcut în astfel de situații? Să faci check-in-ul online cât mai devreme. De regulă, se poate face cam cu 24-48 de ore înainte de zbor. Și să te prezinți la timp la poarta de îmbarcare. Sau să plătești câțiva euro în plus pentru a-ți alege locul în avion ori să călătorești cu un pachet premium, cum ar fi îmbarcarea prioritară. Altfel, există riscul să vi se spună că nu mai aveți loc în avion, chit că aveți biletul plătit.

Dacă vi s-a refuzat îmbarcarea din cauza overbooking-ului, trebuie să știți că aveți dreptul și la despăgubiri. Primiți 250 de euro (până la 1.500 de km), 400 de euro (peste 1.500 de km în UE), 600 de euro (peste 3.500 de km).

Ce să faceți în cazul unui zbor întârziat

  • întrebați ce a cauzat zborul întârziat
  • solicitați companiei aeriene să vă plătească mâncarea și băuturile consumate, dacă trebuie să așteptați în aeroport mai mult decât e cazul.
  • nu semnați nimic și nu acceptați oferte fiindcă vi s-ar putea anula drepturile la compensații pentru zborul întârziat.
  • puteți alege să așteptați sau să renunțați la călătorie dacă întârzierea depășește 5 ore. Puteți opta să vi se ramburseze valoarea biletului sau să primiți un bilet de întoarcere fără vreun cost suplimentar.
  • solicitați companiei să vă ofere o cameră la hotel, în cazul în care trebuie să rămâneți peste noapte să așteptați un alt zbor.
  • păstrați chitanțele. Indiferent că vorbim de pierderea cazării deja plătite la hotel, de o mașină închiriată sau alte costuri, vă puteți recupera acești bani.

Zboruri anulate

  • în cazul zborurilor anulate, compania aeriană ar trebui să vă ofere mai multe variante: fie rambursarea prețului biletului, redirecționarea către destinație cu prima ocazie sau redirecționarea la o dată ulterioară agreată de voi.