O nouă alertă alimentară de la ANSVSA. Chipsuri retrase de la vânzare din supermarketuri

Un sortiment de chipsuri a fost retras de la vânzare din supermarketuri deoarece au un conținut ridicat de acrilamidă, o substanță extrem de periculoasă pentru sănătate.

03 mart. 2023, 20:21
O nouă alertă alimentară de la ANSVSA. Chipsuri retrase de la vânzare din supermarketuri
Chipsuri retrase de la vânzare din supermarketuri

Chipsuri retrase de la vânzare din supermarketuri. Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au anunțat că valorile de acrilamidă descoperite în acest sortiment de chipsuri erau peste limita admisă, punând în pericol sănătatea conumatorilor.

Citește și Chipsuri de cartofi sau de legume? Nutriționistul Mihaela Bilic explică ce variantă e mai bună pentru siluetă

Chipsuri retrase de la vânzare din supermarketuri

„Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei”, a transmis ANSVSA.

 

Clienții care au apucat să cumpere produsul nu trebuie să îl consume și sunt rugați să îl distrugă sau să îl returneze la magazinul de unde l-au achiziționat în perioada 2-23 martie, urmând să primească contravaloarea lor.

Acrilamida este o substanță oxidantă, dăunătoare, rezultată din degradarea amidonului, de obicei în urma procesului de prăjire la temperaturi foarte ridicate, spun reprezentanții ANSVSA.

Această substanță poate fi eliberată în mediu prin utilizarea ei în tratarea apei și prin utilizarea să în produse de stropire și stabilizare a solului.

Specialiștii spun că această substanță chimică este emanată atunci când unele legume, cum ar fi cartofii, sunt încălzite la temperaturi ridicate (prăjire, frigere, coacere). Mai mult, studiile arată că animalele de laborator care au fost expuse la doze mari de acrilamida au dezvoltat cancer.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca limita maximă  de acrilamidă pentru o persoană să fie de 1 microgram/kilogram greutate corporală pe zi. Acest aport poate veni prin aportul de produse de panificație, produse pe bază de cartof și cafea.

Citește și Alertă ANSVSA, pericol pentru sănătate. Auchan retrage de pe piaţă un sortiment de chipsuri. Erau preferatele românilor