O nouă boală creează panică în China. Specialiştii susţin că e cauzată de vaccinurile neautorizate

E alertă în China după ce noile variante de pestă porcină africană identificate în fermele de porci din China sunt cel mai probabil cauzate de vaccinuri neautorizate, spun specialiștii din industrie.

22 ian. 2021, 19:43
O nouă boală creează panică în China. Specialiştii susţin că e cauzată de vaccinurile neautorizate

O nouă boală creează panică în China. Contaminarea cu aceste tulpini provoacă o afecțiune cronică având ca rezultat reducerea numărului de purcei născuți sănătoși, astfel că marii producători au decis sacrificarea animalelor bolnave pentru a opri răspândirea bolii.

O nouă boală creează panică în China. Avertismentul lansat de specialişti

De altfel, Vietnamul a declarat că a testat cu succes un nou vaccin contra pestei porcine africane, care ar putea intra în producția de serie în al doilea trimestru al anului.

Două noi tulpini de pestă porcină africană (ASF – African Swine Fever) au infectat peste 1.000 de animale în mai multe ferme deținute de New Hope Liuhe, al patrulea producător din China, precum și porci crescuți pentru firmă de fermierii cu care are contract, a declarat Yan Zhichun, șeful departamentului științific al companiei.

Cercetările au arătat că ștergerea unor gene MGF360 din pesta porcină africană creează imunitate. Dar virusul modificat nu a fost transformat într-un vaccin, deoarece a avut tendința de a se muta ulterior înapoi la un stadiu dăunător.

„Aceste deleții duble se pot secvenția și, dacă sunt identice cu cele descrise în laborator este o prea mare coincidență, pentru că nu veți obține niciodată aceeași deleție”, a spus Lucilla Steinaa, om de știință principal la International Livestock Institutul de Cercetare (ILRI) din Nairobi.

În 2004-2005, când tulpinile de gripă aviară H5 s-au răspândit în Asia, laboratoarele chineze au produs mai multe vaccinuri neautorizate împotriva gripei aviare, a declarat Mo Salman, profesor de medicină veterinară la Universitatea de Stat din Colorado, care a lucrat la sănătatea animalelor în Asia, crescând se tem că ar putea produce noi variante periculoase. „Vaccinul (vaccinurile) ilegal actual din China repetă istoria”, a spus Salman.

Citeşte şi: Scene morbide într-o pădure din judeţul Sălaj! Peste 60 de porci mistreţi au fost ucişi fără milă din cauza pestei porcine africane