O nouă categorie de români va avea prioritate la vaccinarea antiCOVID. Anunţul făcut de autorităţile sanitare!

Valeriu Gheorghiţă a explicat procedura prin care pacienții cu transplant sau aflați pe lista de așteptare pentru transplant vor primi cu prioritate vaccinul anti-COVID.

05 mart. 2021, 18:20
O nouă categorie de români va avea prioritate la vaccinarea antiCOVID. Anunţul făcut de autorităţile sanitare!

O nouă categorie de români vaavea prioritate la vaccinarea antiCOVID.Această categorie primeşte suport pentru  Etapa a II-a de vaccinare, conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o instrucțiune referitoare la prioritizarea vaccinării acestor pacienți, inclusiv a însoțitorilor/persoanelor care au aceeași adresă de domiciliu cu aceștia.

O nouă categorie de români va avea prioritate la vaccinarea antiCOVID. Anunţul făcut de autorităţile sanitare!

Această categorie se va imuniza împotriva COVID cu produsul a cărui schemă de vaccinare se realizează în cel mai scurt interval de timp între doza 1 și doza 2. Vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi efectuată după un consult medical prealabil: înainte de transplant, în cazul pacienților aflati pe lista de așteptare pentru transplant sau la șase luni după transplant.

Pentru a veni prompt în sprijinul pacienților care își exprimă acordul de a fi vaccinați, centrele de transplant au obligația de a elabora listele cu persoanele care solicită vaccinarea și de a le înainta direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB).

Pacienții care sunt transplantați sau se află pe lista de așteptare pentru transplant pot declara pe proprie răspundere și datele persoanelor care locuiesc la același domiciliu, respectiv însoțitorii acestora, pentru a fi incluși pe lista celor care solicită vaccinarea, după caz.

Direcțiile de sănătate publică județene și/sau DSPMB vor aronda persoanele de pe aceste liste la centrele de vaccinare care funcționează pe raza județului, pe criterii funcționale, și vor comunica această arondare centrelor de transplant.

Persoanele respective se pot vaccina în centrul de vaccinare la care sunt arondate, fără a fi necesară o programare în platforma informatică, sens în care reprezentanții centrelor de transplant trebuie să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore înainte de data la care persoanele doresc să se vaccineze și să pună la dispoziție și lista nominală a celor care solicită vaccinarea.

De altfel, românii vor avea parte de schimbări in data de 15 martie în ceea ce priveşte modalitatea în care se fac programările pentru vaccinarea anti-Covid. icepreședintelui Comitetului național de coordonare a vaccinării împotriva Covid-19 spune că din 15 martie vom putea accesa şi ne vom înregistra pentru vaccinare, astfel încât, în momentul când vor ajunge doze pentru un centru pe care îl selectăm, să fim anunţaţi şi să putem să mergem să ne vaccinăm foarte uşor.
Citeşte şi: Se schimbă modalitatea de programare pentru vaccinarea antiCOVID. Anunţul făcut de autorităţile sanitare!