O nouă condamnare pentru Gheorghe Dincă. Pentru ce faptă va mai sta monstrul din Caracal un an și jumătate după gratii

Criminalul din Caracal a primit o nouă condamnare. Gheorghe Dincă va mai sta un an și jumătate în Penitenciarul Craiova, unde deja execută o pedeapsă de 30 de ani pentru uciderea Alexandrei Măceșanu şi a Luizei Melencu.

06 dec. 2023, 17:20
O nouă condamnare pentru Gheorghe Dincă. Pentru ce faptă va mai sta monstrul din Caracal un an și jumătate după gratii
O nouă condamnare pentru Gheorghe Dincă. Pentru ce faptă va mai sta monstrul din Caracal un an și jumătate după gratii

Gheorghe Dincă a primit azi o nouă sentinţă: Judecătoria Caracal l-a condamnat la un an și șase ani de închisoare, pentru furt. Decizia nu e definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Citește și: Statul român nu reuşeşte să-şi recupereze de la Gheorghe Dincă cheltuielile cu ancheta în valoare de 750.000 de lei. Bunurile puse sub sechestru nu-şi găsesc cumpărători

Gheorghe Dincă a primit o nouă condamnare

În vara lui 2019, după descoperirea unui butoi în curtea lui Dincă, în care erau fragmente arse de oase umane, poliţiştii au percheziţionat zile-n şir casa acestuia în căutarea de noi probe. Aşa a fost găsită, spun procurorii, instalația improvizată cu ajutorul căreia Dincă fura curent electric, ocolind contorul în baza căruia el plătea factura. Pe 16 august 2019, poliţiştii i-au chemat pe cei de la Distribuţie Energie Oltenia, care au constatat că acea instalaţie fusese montată clandestin, în spatele contorului electric.

Gheorghe Dincă se afla în acea zi în curte, încătuşat şi sub paza oamenilor legii. El a refuzat să semneze nota de constatare a inspectorilor şi a spus el că n-a făcut nicio improvizație la instalația electrică. În baza notei de constatare, Distribuţie Energie Oltenia a stabilit că prejudiciul creat de Gheorghe Dincă se ridică la 25.197 kwh, echivalentul a 13.198 de lei.

În ianuarie 2021, Dincă a fost trimis în judecată pentru furt şi folosirea de instalaţii clandestine pentru ocolirea echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate. Ambele infracţiuni sunt pedepsite, prin lege, cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Procesul de la Judecătoria Caracal a durat aproape trei ani, timp în care s-a efectuat o nouă expertiză tehnică, dar şi un supliment la expertiză. Gheorghe Dincă nu a recunoscut fapta, ba chiar a declarat în sala de judecată că, în ziua în care au venit inspectorii de la Distribuţie Energie Oltenia, el era arestat şi nu mai locuia acolo, aşa că „ar trebui să răspundă cei care aveau cheile de la casă”, adică poliţiştii care efectuau percheziţiile. Dincă i-a acuzat pe poliţişti că i-au înscenat furtul de curent şi a susţinut că „nu se putea improviza o instalaţie în acea încăpere, care era plină de fiare. Exista pericolul să mă curentez. Improvizaţia este făcută de poliţişti, în afara programului. Ei veneau la ora 8:50, iar la ora 18:00 se încheia programul, totul se sigila şi plecau, iar înregistrările (cu instalaţia improvizată – n.r.) sunt făcute după terminarea programului, special pentru a mă denigra”.

La proces, Dincă a cerut audierea unor martori, pentru a proba că „am plătit toate facturile de curent la zi şi nu aveam un consum mare: foloseam doar un singur bec şi un televizor”.

Argumentele lui Dincă n-au convins însă instanţa, care a decis că e vinovat şi trebuie să execute un an și șase luni de închisoare. Pedeapsa se contopește la condamnarea de 30 de ani de închisoare pe care Gheorghe Dincă primit-o, în mai anul acesta, pentru uciderea celor două fete.

Judecătoria Caracal l-a obligat pe Dincă şi la plata a 13.015,50 de lei – daune către Distribuție Energie Oltenia. Bărbatul are toată averea sub sechestru în celălalt dosar, în care trebuie să achite despăgubiri de peste 700.000 de euro familiilor fetelor ucise. Instanța reclamă de la Gheorghe Dincă și cheltuielile de judecată – 7.950 de lei. Decizia Judecătoriei Caracal nu e definitivă şi poate fi atacată cu apel. În baza deciziilor CCR şi ÎCCJ privind eliminarea prescripției speciale, Gheorghe Dincă poate scăpa de răspunderea penală, în acest dosar, în august 2024, conform Libertatea.

Citește și: Gheorghe Dincă, bătaie cu pumnii în pușcărie. A lăsat inconștient, timp de ore bune, un alt deținut: „O forță incredibilă”. Cum arată viața de după gratii a „Monstrului din Caracal”