O nouă DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE din cauza Covid 19. Câţi români trebuie să o completeze

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit, joi seară, care categorii de persoane vor fi exceptate de la măsura carantinei aplicate celor care ajung în România din ţări cu risc epidemiologic ridicat, precum şi suspendarea zborurilor către acestea. Un nou document sub forma unei declarații pe propria răspundere va trebui completat de toate persoanle care se întorc în țară pe aeroportul Otopeni.

09 oct. 2020, 05:58

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, luni seară, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat de infectare cu noul coronavirus decât al ţării noastre se impun o serie de reguli. Astfel, cei care stau trei zile trebuie să prezinte la intrarea în ţară un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore, iar cei care vor să stea pe termen mai lung vor intra în carantină 14 zile.

Guvernul a prelungit starea de alertă. Noi restricţii pentru români din 15 octombrie

Persoanele care vin în România trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere – iar acest lucru se poate face şi online pentru cei care sosesc pe aeroporturi.

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de joi, 8 octombrie, Hotărârea numărul 48 privind stabilirea excepţiilor de la măsura carantinei ce se aplică persoanelor care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic precum şi pentru suspendarea zborurilor către acestea”, a transmis, joi seară, Grupul de Comunicare Strategică.

Hotărârea stabileşte, printre altele, suspendarea zborurilor spre şi dinspre România, efectuate de operatorii economici din aviaţie, dinspre şi spre statele prevăzute în lista ţărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, aprobată prin hotărârea CNSU nr. 47 din 05.10.2020, cu excepţia celor spre şi dinspre statele membre ale Uniunii Europene, Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Emiratelor Arabe Unite şi Qatar.

Un nou document sub forma unei declarații pe propria răspundere va trebui completat de toate persoanle care se întorc în țară pe aeroportul Otopeni.

Formularul online poate fi completat AICI. 

Pasagerii pot completa, de pe orice dispozitiv electronic conectat la internet, datele declarației pe proprie răspundere solicitate de platformă, în vederea procesării lor și stabilirii de către direcțiile de sănătate publică a măsurilor care se impun. Pentru eficientizarea fluxului pasagerilor, transmiterea datelor către punctele DSP din aeroport se poate face oricând, recomandabil chiar odată cu planificarea călătoriei spre România.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, luni seară, o decizie.
 
Documentul prevede: 
 
Art. 1 (1) Se aprobă lista ţărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020, prevăzută în anexă.
 
(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.
BILANŢ CORONAVIRUS 8 OCTOMBRIE. RECORD ABSOLUT ÎN ROMÂNIA: 3130 de noi infectări 
(3) Persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) şi intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieşi din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică.
 
Art. 2 Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localităţi.

Prin folosirea aplicației se reduce timpul de așteptare pe fluxul de sosiri al aeroportului și, astfel, se fluidizează traficul pasagerilor care sosesc din străinătate. Totodată, se reduce riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2. Utilizarea formularului web mai are ca beneficii și verificarea corectitudinii datelor completate de pasageri, precum și protejarea cetățenilor și a personalului din aeroport. 

Platforma https://chestionar.stsisp.ro  a fost dezvoltată de specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale împreună cu echipa de IT a organizației non-guvernamentale Citizen Next, la solicitarea Companiei Naționale Aeroporturi București, companie aflată sub coordonarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Menționăm faptul că aplicația este disponibilă momentan doar la Aeroportul Internațional Henri Coandă București și poate fi accesată de pe site-ul www.bucharestairports.ro.

                                                                                       * * *

Pașii care trebuie urmați pentru completarea electronică a declarației epidemiologice de intrare în țară sunt următorii:
1. Accesați adresa https://chestionar.stsisp.ro folosind datele mobile/conexiunea la internet sau folosiți rețeaua WiFi Otopeni Airport disponibilă în Terminalul Sosiri;
2. Completați datele solicitate de aplicație și validați, apoi trimiteți formularul;
3. Este important să menționați adresa de izolare sau să marcați adresa de izolare cu adresa de domiciliu;
4. Veți primi un cod QR pe telefonul înregistrat în aplicație;
5. Tipăriți declarația sau scanați codul QR la ghișeul amplasat în acest scop pe fluxul sosiri și ridicați declarația de acolo;
6. Prezentați-vă la ghișeele DSP.

Raport coronavirus săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie: 174 de focare înregistrate, cu peste 70 mai multe decât în săptămâna precedentă

Institutul Naţional de Sănătate Publică a prezentat, marţi, raportul privind situaţia infectărilor cu noul coronavirus în săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie, precizând că s-au înregistrat 174 de noi focare, cu peste 70 mai multe decât în săptămâna precedentă. 36.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Iaşi, Bacău, Neamţ şi Cluj, iar cele mai multe decese au apărut în judeţele Prahova, Sibiu, Bacău şi Caraş Severin, dar şi în Bucureşti. 

”În săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie, 36.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Iaşi, Bacău, Neamţ şi Cluj. 30.4% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti, Prahova, Sibiu, Bacău şi Caraş Severin”, a transmis, marţi, INSP, în raportul săptămânal. 

Potrivit secialiştilor, în 22 judeţe şi Municipiul Bucureşti se înregistrează o rată de incidenţa cumulată peste 100/100.000 locuitori, iar un caz de 25 a fost înregistrat la personal medical.

”81.4% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 60.1% din decese au fost la bărbaţi. 95.3% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată”, a mai transmis INSP.

Potrivit susei citate, vârsta medie a peroanelor care s-au infectat în perioada de referinţă este de 48 de ani, iar vârsta medie a celor care au decedat este de 70 de ani.

În ţară s-au înregistrat 174 de noi focare, faţă de 102 câte au fost raportate în săptămâna precedentă.

 

De asemenea, 16 judeţe sunt considerate cu vulnerabilitate ridicată, având în vedere capacitatea sistemului de răspuns, calculat în baza ratei de incidenţă, numărului de focare, ratei de transmitere, gradului de ocupare a paturilor din secţiile Covid 19 şi secţiile ATI.