O nouă descoperire promite o soluţie definitivă pentru criza obezităţii

Oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape de a concepe o pastilă care poate preveni obezitatea după ce au descoperit cum pot „reseta" controlul apetitului în creier, scrie descoperă.ro.

07 apr. 2013, 14:23
O nouă descoperire promite o soluţie definitivă pentru criza obezităţii

Reuşita cercetătorilor ar putea duce la o rezolvare pe termen lung a acestei probleme ce a devenit o veritabilă epidemie în numeroase ţări din lume.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea East Anglia afirmă că descoperirea lor ar putea duce la conceperea unor medicamente care să fie prescrise în copilărie celor predispuşi la obezitate şi la vârstă adultă celor ce acumulează kilograme nedorite. Cercetătorii cauţionează că lansarea pe piaţă a unor astfel de medicamente poate dura 5-10 ani.

Spre deosebire de curele de slăbire şi diete, descoperirea noastră ar putea duce la o soluţie permanentă pentru criza obezităţii„, a comentat coordonatorul acestei cercetări, doctorul Mohammad Hajihosseini de la Facultatea de Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii East Anglia.

Citeşte şi Progresul tehnologic, printre cauzele obezităţii la femei, potrivit unui studiu

O astfel de reuşită ar putea avea implicaţii majore asupra sănătăţii publice. Obezitatea provoacă o serie de probleme de sănătate cronice, de la diabetul de tip 2 până la afecţiuni cardiace, artrită şi cancer.

Specialiştii din Marea Britanie estimează costul anual al obezităţii la 5 miliarde de lire sterline şi mii de decese.

Până acum se credea că celulele nervoase din creier asociate reglării apetitului erau generate în totalitate în cursul dezvoltării embrionului în uter, specialiştii crezând că numărul lor este fix de-a lungul întregii vieţi.

Acum, studiul publicat în Journal of Neuroscience a dus la identificarea unor celule stem capabile să genereze noi neuroni specializaţi în reglarea apetitului în creierele şoarecilor adulţi.

Citeşte şi Hamburgerul, mâncare naţională: 400.000 de ROMÂNI mănâncă zilnic fast-food

Oamenii de ştiinţă au investigat hipotalamusul, regiunea din creier care controlează somnul şi numeroase alte funcţii biologice. Cercetătorii au analizat celulele nervoase ce gestionează apetitul.

„Pierderea sau funcţionarea defectuoasă a unor neuroni din hipotalamus este principala cauză a problemelor de dietă precum obezitate. Până de curând credeam că aceste celule nervoase sunt generate în perioada embrionică, astfel că se credea că acest «circuit» care controlează apetitul este unul fix. Studiul nostru arată că sistemul neuronal care controlează apetitul nu este fix, ceea ce înseamnă că poate fi manipulat din punct de vedere numeric pentru a combate aceste afecţiuni”, a comentat doctorul Hajihosseini.

Tam Fry, reprezentantul National Obesity Forum, a comentat că „efortul cercetătorilor de la UEA este un pas important în direcţia cea bună, deşi va dura câţiva ani să vedem rezultatele. Până atunci, aveţi grijă ce mâncaţi”.


loading...