O nouă dispută în Coaliţie: PNL vrea organisme modificate genetic, PSD se opune. Florin Barbu: „Agricultura românească trebuie protejată”

Ministrul Agriculturii cere studii de impact și analize de laborator pentru a fi siguri ca plantele făcute în laborator nu ne afectează sănătatea.

09 dec. 2023, 11:20
O nouă dispută în Coaliţie: PNL vrea organisme modificate genetic, PSD se opune. Florin  Barbu: „Agricultura românească trebuie protejată”

Organismele modificate genetic generează o nouă polemică în Coaliţia de guvernare. PNL îl acuză pe Florin Barbu de interese mărunte. În replică, ministrul Agriculturii spune ca interesele fermierilor nu sunt deloc mărunte și a fost extrem de tranșant: nu riscăm sănătatea oamenilor cu mâncare făcută în laborator.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi doar pe bază de licenţă
„Sunt la Bruxelles și voi participa la Consiliul de miniștri AgriFish pentru a susține, ca de fiecare dată, interesele fermierilor români!
❗️Înțeleg că, în țară, sunt unii care consideră că interesele fermierilor noștri și ale României sunt “mărunte”.
Mărunte, poate, în raport cu interesele lor, care îi îndeamnă să nu țină cont de nimic și să accepte introducerea în producție a plantelor obținute prin modificarea genomului (NGT1), fără niciun fel de măsuri de protecție.
❗️❗️AM SPUS-O FOARTE CLAR:
România susține introducerea NGT1 cu o condiție esențială: protecția producției ecologice și a celei convenționale și separarea completă a acestora de organismele obținute prin modificarea genomului. ❗️❗️
Sunt necesare măsuri de coexistență și analize de laborator finanțate de CE pentru identificarea NGT1.
❗️Este regretabil că sunt parlamentari în comisiile de specialitate, care nu înțeleg că nu putem risca relațiile comerciale tradiționale și afacerile fermierilor noștri.
Agricultura românească și munca fermierilor noștri trebuie ținute departe de interesele acestui grup de politicieni care au uitat că nu suntem, încă, în campanie electorală și că avem responsabilitatea guvernării❗️”, a scris Florin Barbu pe Facebook.

 

Reacţia vine după atacul colegilor de Coaliţie. „Membrii PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului României susțin inovația și știința și solicită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale revenirea de urgență asupra poziției exprimate în fața Comisiei Europene, precum și o deplină transparență în procesul decizional. Având în vedere calendarul legislativ european, cerem de urgență MADR revizuirea poziției României, înainte de următorul consiliul AgriFish, care va avea loc în perioada 10-11 decembrie 2023,  în conformitate cu punctele de vedere exprimate de toate autoritățile implicate în procesul decizional național. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să apere interesele întregii agriculturi românești”, arată un comunicat de presă transmis de PNL.

Florin Barbu, atac dur la adresa celor care vor să interzică sacrificarea şi vinderea porcilor. „Gospodăriile românilor şi hrana populaţiei nu sunt subiecte politice”
Multe alimente modificate genetic ar putea ajunge neetichetate pe rafturile supermarketurilor europene, potrivit unei propuneri legislative a Comisiei Europene. „În ceea ce privește produsele obținute prin NTG-uri care ar putea să apară și în mod natural sau să fie obținute prin ameliorare convențională, ele nu ar trebui să respecte cerințele de trasabilitate și etichetare prevăzute pentru OMG-uri, ci ar fi înscrise într-un registru public. S-ar putea spori astfel transparența în comparație cu tratamentul actual al OMG-urilor exceptate de la cerințele legislației privind OMG-urile (de exemplu, produsele mutagenezei aleatorii) pentru operatori (ecologici, fără OMG-uri) și pentru consumatori și s-ar permite operatorilor de la începutul lanțului alimentar – de la ameliorare până la producția de semințe – să identifice produsele obținute din NTG-uri și să le evite, dacă doresc”, mai arată propunerea adoptată de Comisia Europeană în iulie. Noile tehnici genomice în agricultură presupun editarea genelor unei plante, spre deosebire de modificarea genetică, realizată prin introducerea unei gene de la o specie diferită, conform publicației specializate Lanțul Alimentar.

Executivul european argumentează că „fermierii și crescătorii de animale au nevoie de acces la inovații de ultimă oră”. Noile biotehnologii pot contribui la creșterea rezilienței atât pentru agricultură, cât și pentru terenurile împădurite și pot proteja recoltele de efectele schimbărilor climatice, pierderii biodiversității și degradării mediului. Noile tehnici genomice sunt instrumente inovatoare care ajută la creșterea durabilității și rezistenței sistemului nostru alimentar. Acestea permit dezvoltarea unor soiuri de plante îmbunătățite care sunt rezistente la climă, rezistente la dăunători, care necesită mai puține îngrășăminte și pesticide și pot asigura randamente mai mari, contribuind la reducerea la jumătate a utilizării și a riscului pesticidelor chimice și reducând dependența UE de importurile agricole, potrivit executivului european.