O nouă epidemie face ravagii în România. 140 de cazuri de Norovirus raportate în Râșnov

O nouă epidemie cauzează panică în rândul locuitorilor din Râșnov, Brașov, unde peste 140 de persoane s-au prezentat la medic și au fost diagnosticate cu Norovirus.

26 iul. 2021, 16:48
O nouă epidemie face ravagii în România. 140 de cazuri de Norovirus raportate în Râșnov

O nouă epidemie

a fost depistată la Râșnov, Brașov, după ce peste 140 de locuitori s-au prezentat la medic cu vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice. Pacienții au fost diagnosticați cu Norivirus, o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Oamenii se pot infecta prin expunerea la numai 18 particule de virus, comparativ cu gripa pentru care e necesar contactul cu 1000 de particule pentu contractarea microbului.

„În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă. (…) Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 s-au prezentat la unităţi spitaliceşti, iar un caz – un copil de 5 ani, la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2 – a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov”, a precizat DSP Braşov într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

O nouă epidemie: Norovirus prezent în mâncarea nepreparată termic

Infecţia cu Norovirus sau cu virusul Norwalk poartă și demumirea populară de „gripa stomacului”. Transmiterea Norovirusului este posibilă prin:  contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate.

Virusul poate fi contractat și prin intermediul alimentelor, dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor).

Unul dintre cele mai ridicate riscuri de infecție cu Norovirus îl reprezintă mâncarea ce nu au fost preparată termic.