O nouă escrocherie pentru jefuirea bătrânilor! Cum funcționează metoda pachetului cu „ajutoare de la biserică”

Escrocii par să aibă o imaginație foarte bogată, date fiind metodele inedite cu care reușesc să îi jefuiască pe români. Un caz noi, șocant chiar, a avut loc recent, în Neamț.

29 ian. 2024, 16:31
O nouă escrocherie pentru jefuirea bătrânilor! Cum funcționează metoda pachetului cu „ajutoare de la biserică”
O nouă escrocherie pentru jefuirea bătrânilor! Cum funcționează metoda pachetului cu „ajutoare de la biserică”

În timp ce unii hoți se deghizează în falşi lucrători ai firmelor de utilităţi sau vânzători ambulanţi, intrând în locuinţe şi jefuind mai ales bătrâni, ori folosindu-se de metoda „Accidentul”, alții inventează noi modalități de a face bani ilicit.

Citește și: Metoda „împrietenirii”, cea mai nouă tehnică de escrocherie. Un bătrân din Bacău a pierdut 8.000 de lei, după ce a picat în plasa unor tineri

O nouă escrocherie pentru jefuirea bătrânilor: metoda pachetul cu „ajutoare de la biserică”

Noua metodă de jaf a fost descoperită de poliţiştii din Neamţ. Pe data de 10 ianuarie 2024, anchetatorii din Roman au fost sesizaţi de către un bărbat, în vârstă de 88 de ani, că o persoană pe care o primise în locuinţă i-a sustras economille, lucru descoperit după plecarea acesteia.

Octogenarul a declarat că în acea dimineaţă, în timp ce era acasă cu fiica sa, a deschis uşa unui bărbat necunoscut care i-a spus că vine din partea bisericii, dându-i un pachet în care se aflau trei pijamale şi un halat. La un moment dat, profitând de neatenţia victimei, presupusul trimis al bisericii a furat din casa omului suma de 4.500 de lei.

Poliţiştii s-au mobilizat imediat ce au primit sesizarea, reuşind să descopere autorul jafului în scurt timp, în judeţul Iaşi.

În urma activităţilor investigativ-operative efectuate, a fost identificată autoutilitara folosită de către persoana bănuită de comiterea faptei, iar cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Moţca, aceasta a fost depistată pe raza localităţii Moţca”, a declarat inspector Ramona Ciofu de la Poliţia Neamţ.

În urma controlului autovehiculului suspectului şi a persoanelor din interiorul acestuia, a fost găsită suma de 4.701 lei, susceptibilă a fi provenită din săvârşirea de infracţiuni. În baza probelor strânse, anchetatorii au dispus reţinerea unui bărbat în vârstă de 30 de ani, cu domiciliul în Iaşi, acuzat de furt calificat.

Un alt caz similar de escrocherie a avut loc în decembrie, însă doar metoda a fost diferită. Pe 28 decembrie 2023, poliţiştii de la Secţia Săvineşti au fost sesizaţi de către un bărbat cu privire la faptul că i-a fost sustras bunicii, de 78 de ani, un plic în care avea bani, după ce un necunoscut a intrat în locuinţă, sub pretextul că este angajatul unui furnizor de electricitate.

În plic erau 20.000 lei şi 1.300 euro, iar în urma cercetărilor a fost identificat autorul bănuit de comiterea faptei, acesta având un complice. Este vorba despre indivizi cu vârsta de 21, respectiv 35 de ani, domiciliaţi în Mirosloveşti, Iaşi. Au urmat percheziţii domiciliare, reuşind să se recupereze 3.600 de lei, bani consideraţi a fi parte din cei sustraşi.

Citește și: Mare atenție, români! O nouă escrocherie la care apelează hackerii ar putea să vă lase fără bani în cont. „Mi-a transmis că mă sună din partea Poliției Române”