O nouă fotografie de înaltă rezoluţie prezintă un al doilea lanţ muntos la suprafaţa planetei Pluto

Sonda New Horizons, aparținând NASA, a realizat și o fotografie a unui al doilea lanț muntos cu ocazia survolului planetei pitice Pluto, produs în urmă cu o săptămână.

22 iul. 2015, 10:24

Acest al doilea lanț muntos observat se află la marginea de sud-vest a deja celebrei zone în formă de inimă de pe Pluto. Acești munți au înălțimea între 800 și 1.600 de metri și sunt localizați la aproximativ 110 kilometri nord-vest de Norgay Montes, celălalt lanț muntos de pe Pluto ce a fost fotografiat de sonda New Horizons, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Secretul planetei Pluto, filmat de sonda spaţială a NASA. Ce se întâmplă la marginea sistemului solar VIDEO

Al doilea lanț muntos se află la vest de câmpia înghețată din „inima” de pe Pluto, câmpie ce a primit numele de Sputnik Planum. De cealaltă parte a munților începe regiunea ecuatorială închisă la culoare ce a primit numele neoficial de Cthulhu. Oamenii de știință de la NASA sunt de părere că Sputnik Planum ar putea fi o formă de relief relativ tânără, cu vârsta mai mică de 100 de milioane de ani, în timp ce regiunea de relief cu culoare întunecată ar putea avea miliarde de ani vechime.

 

Există o diferență pronunțată de textură între tinerele câmpii înghețate de la est și terenul întunecat la culoare, plin de cratere, de la vest”, a comentat Jeff Moore, coordonatorul echipei care se ocupă de analiza datelor geologice și geofizice adunate de sonda New Horizons. „Există însă o interacțiune complexă între cele două zone învecinate, interacțiune pe care încă încercăm să o înțelegem„, a adăugat el.

Această imagine a fost obținută de instrumentul LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) de pe New Horizons la 14 iulie, de la distanța de 77.000 de kilometri de Pluto. Fotografia a fost descărcată în calculatoarele NASA la 20 iulie. Între timp, Agenția spațială americană a anunțat că va publica în cursul zilei de vineri noi fotografii realizate de New Horizons.