O nouă funcție WhatsApp este folosită de infractorii cibernetici pentru a fura date bancare

Noile modificări făcute aplicației WhatsApp deținute de Meta au scopul de facilita viața de zi cu zi a utilizatorilor. Dar una dintre noile funcții WhatsApp poate fi folosită de infractorii cibernetici pentru a vedea totul pe ecranul telefoanelor mobile ale utilizatorilor.

08 mai 2024, 11:01
O nouă funcție WhatsApp este folosită de infractorii cibernetici pentru a fura date bancare

WhatsApp este una dintre cele mai instalate aplicații din lume, dar presupune și acordarea anumitor permisiuni în telefonul în care a fost instalată. Una dintre acestea se pare că provoacă probleme periculoase. Și anume mulți infractori cibernetici profita de ea, scrie ziarulromanesc.de.

Este vorba despre posibilitatea de a partaja ecranul, astfel încât să poată fi văzut tot ce se întâmplă pe acesta, inclusiv notificările. Din luna august a anului trecut, pe WhatsApp puteți folosi funcția de partajare a ecranului. Și este mai mult folosită pentru a ajuta un membru al familiei să rezolve orice problemă de pe mobil. Acum această funcție este modalitatea prin care infractorii cibernetici pot intra pe telefonul mobil al utilizatorului, scrie sursa citată.

Citește și: Înșelătoria de pe WhatsApp care te lasă fără niciun leu în cont. ”Mamă, mi s-a stricat telefonul! Acesta este noul meu număr”

Aceasta este vulnerabilitatea de care profită infractorii cibernetici pe WhatsApp, precum și lipsa de cunoștințe tehnologice a unor utilizatori. Aceștia sunt pașii pe care îi urmează escrocii:

  • Utilizatorul primește un apel video pe WhatsApp.
  • Escrocii avertizează utilizatorul prin apelul video că nu funcționează bine camera video sau că există o eroare de actualizare.
  • Ei încurajează victima să apese butonul de partajare a ecranului pentru a rezolva problema.
  • Utilizatorul apasă butonul și escrocii pot vedea tot ce se întâmplă pe ecranul victimei.
  • Ei pot trimite un cod de securitate SMS pe telefonul mobil pentru a transfera controlul contului WhatsApp al victimei, pe un alt dispozitiv.

Citește și: Cine sunt românii care își vor lua adio de la WhatsApp! Dacă ai acest telefon aplicația nu va mai funcționa

Utilizatorul închide apelul video și în câteva minute poate pierde accesul la contul WhatsApp, precum și la toate informațiile pe care le poate avea în chat-uri.