O nouă furtună de zăpadă afectează Washingtonul

O nouă furtună de zăpadă, anunţată ca una dintre cele mai importante din această iarnă, a început la Washington miercuri seara, după ce a traversat sud-estul ţării, privând de electricitate sute de mii de locuinţe americane.

13 feb. 2014, 07:31
O nouă furtună de zăpadă afectează Washingtonul

Stratul de zăpadă ar putea atinge 30 de centimetri joi, potrivit meteorologilor de la The Washington Post, care transmit prin mesaje postate pe Twitter, pe contul @capitalweather, evoluţia situaţiei.

Şcolile din capitală, la fel ca cele din statul vecin Maryland, sunt închise joi. O serie de audieri prevăzute joi în Senat au fost anulate.

Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri stare de urgenţă în 45 de comitate din Georgia şi în South Carolina, două state din sud-est, o decizie care permite serviciilor federale însărcinate cu situaţiile de urgenţă să opereze.

În aceste state, unde ninsori importante au antrenat dificultăţi pe autrostrăzi, cel puţin 370.000 de locuinţe nu aveau electricitate, miercuri seara, potrivit unui bilanţ efectuat de AFP la trei companii locale.

Furtuna de zăpadă, care ar putea să fie, potrivit serviciilor meteorologice, cea mai importantă înregistrată în această iarnă deja „bogată” în evenimente similare, a început să-şi facă resimţite efectele în noaptea de marţi spre miercuri, în sud-estul ţării, şi urmează să avanseze către nord.

În urmă cu două săptămâni, Georgia a fost afectată, deja, de o furtună puternică, iar reacţia autorităţilor a fost puternic criticată, după ce sute de elevi au fost nevoiţi să doarmă în şcoli, din cauza blocării drumurilor.

Obama a dat asigurări că FEMA, însărcinată cu situaţiile de urgenţă, a creat un Centru de coordonare a reacţiei la nivel naţional, la Washington, şi unul la Atlanta, ţinând la dispoziţie generatoare, raţii, apă şi pături, la Augusta, în Georgia.

„Sunt aşteptate ninsori şi urmează să îngreuneze deplasarea”, a anunţat National Weather Service (NWS) într-un comunicat, miercuri, îndemnând populaţia să se plece la drum doar în cazuri de „necesitate absolută”. „Dacă este necesar să porniţi la drum, luaţi o lanternă în plus, apă şi hrană în maşină”, îndeamnă NWS.

– Cupolă de curenţi reci

Vremea rea înregistrată săptămâna aceasta în Statele Unite a antrenat anularea a aproape 7.000 de zboruri în întreaga ţară, iar site-ul specializat flightaware.com anunţa anularea a peste 4.100 de zboruri joi.

Aeroportul internaţional Hartsfield-Jackson din capitala Georgiei, Atlanta, cel mai important ca trafic în lume, a anulat miercuri aproape toate cele 2.500 de zboruri zilnice, potrivit ziarului Atlanta Herald Constitution.

NWS avertizează de mai multe zile cu privire la o „cupolă uriaşă” de curenţi de aer rece, veniţi din Arctica şi care urmează să se instaleze în partea de est a Statelor Unite, creând o „furtună glacială”, susceptibilă să „paralizeze” numeroase state, din Georgia şi South Carolina şi până în regiuni situate în nord.

Alerte de tornade au fost lansate în Florida, din cauza întâlnirii acestui aer glacial cu cel de la tropice, potrivit The Weather Channel.

„Acumulările de gheaţă vor fi incredibile, dacă nu cumva vor atinge un nivel istoric”, a subliniat NWS, adăugând că un strat de zăpadă de până la 30 de centimetri s-ar putea înregistra, joi, în New England.

În anumite părţi din Georgia, care se confruntă rar cu asemenea temperaturi glaciale, stratul de zăpadă ar putea atinge 25 de centimetri sau mai mult.

Pentru a evita haosul de acum două săptămâni, guvernatorul Georgiei Nathan Deal a declarat încă de marţi starea de urgenţă şi a mobilizat o adevărată armada de camioane care să împrăştie sare pe drumuri înainte de venirea furtunii.

O serie de localităţi din regiune pregăteau adăposturi de urgenţă în biserici sau centre de agrement, în care populaţia să se poată refugia în cazul întreruperii curentului.

Iarna este dură în acest an în Statele Unite şi are, uneori, consecinţe neaşteptate. Societatea ADP a dat asigurări săptămâna trecută că aceste condiţii meteorologice nefavorabile au afectat creşterea în domeniul locurilor de muncă, iar preţul petrolului, folosit pentru încălzire, a crescut.