O nouă lovitură pentru UE: Brexitul „contaminează” Finlanda. Helsinki are în vedere un eventual FINEXIT

Alegerile din Finlanda vor fi o mare provocare pentru Uniunea Europeană. Mica ţară din Nord pare interesată de o eventuală ieşire din Uniunea Europeană, după modelul "Brexit",

27 ian. 2018, 18:10
O nouă lovitură pentru UE: Brexitul „contaminează” Finlanda. Helsinki are în vedere un eventual FINEXIT

Laura Huhtasaari, o fostă profesoară de 38 de ani încearcă să îşi promoveze idea unei ieşiri a Finlandei din Uniunea Europeană, după modelul Brexit.

Huhtasaari  promovează ideile populiste antiimigraţie în politica de la Helsinki în campania sa prezidenţială şi începe să aibă succes în iniţiativa ei.

Partidul Finns foloseşte tacticile unor politician populişti şi îl admiră pe preşedintele american Donald Trump pentru sloganul său favorit, „America First!”, dar şi pe lidera naţionalistă franceză, Marine Le Pen, care foloseşte naţionalismul ca temă-cheie în campania sa prezidenţială. Nu în ultimul rând, retorica  lui Huhtasaari este foarte asemănătoare ca cea a liderului UKIP, Nigel Farage, îndemnându-i pe finlandezi cu acelaşi slogan, „luaţi-vă ţara înapoi!”…

Între argumentele pe care Laura Huhtasaari le foloseşte este şi acela că Uniunea Europeană ar fi transformat „Finlanda într-o provincie a sa” şi îi reproşează elitei că nu reprezintă clasa muncitoare. De asemenea, ea mai cere controale mai eficient al fenomenului imigraţiei, precum şi interzicerea purtării burka de către femeile islamice.

„Sunt aici pentru a-i reaminti poporuli meu că Partidul Finns este, cu adevărat, o alternativă” la politica actuală de la Helsinki. Vreau să schimb direcţia Finlandei şi să ne luăm înapoi independenţa”, a mai spus ea.