EXCLUSIV | O nouă majorare pentru pensionari în 2025. Simona Bucura Oprescu anunță o triplă creștere a pensiilor : „E o garanție că vor beneficia de ea”

Românii vor avea parte de o nouă majorare în ianuarie 2025, a dat asigurări ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

24 mart. 2024, 21:44
EXCLUSIV | O nouă majorare pentru pensionari în 2025. Simona Bucura Oprescu anunță o triplă creștere a pensiilor : „E o garanție că vor beneficia de ea”

Pensiile românilor au crescut din 1 ianuarie 2024. Apoi, urmează recalcularea pensiilor, care va începe din data de 1 mai 2024. Atunci se vor recalcula aproximativ 5 milioane de dosare de pensii. Aproximativ 3 milioane de români vor beneficia de a doua majorare a pensiei, în timp ce 1,6 milioane de români vor rămâne cu aceeași sumă a pensiei. Din 1 septembrie începe distribuirea pensiilor recalculate, iar primele pensii vor fi virate din 2 septembrie de către poștași. O altă veste bună e că imediat după, românii vor beneficia de o nouă majorare.

Întrebată cnd putem vorbi de o nouă majorare a pensiilor și care e calendarul pe un termen mai lung, Simona Bucura Oprescu a spus că următoarea creștere va fi în ianuarie 2025.

„Avem articolul 84 în noua lege, care spune foarte clar care e mecanismul de creștere a pensiilor. Au fost unii care au spus că am preluat un mecanism care exista deja. Ei bine, într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri. Inflația + 50% din câștigul salarial mediu brut. Dar partea semnificativă pe care am adus-o e aceea că am stipulat că această majorare se face în luna ianuarie a fiecărui an. E un câștig important pentru legea pensiilor. Am avut ani când nu am avut nicio creștere a pensiilor. Aceasta e o garanție pentru pensionari că vor beneficia de această majorare. În ianuarie 2025 vom avea o altă majorare. Inflația pe care se va statua această majorare o știm, e de peste 10%. Plus jumătate din câștigul salarial mediu brut, acesta e un indicator pe care vom putea să-l comunicăm atunci când INS îl va fundamenta. E important că avem clar faptul că majorarea se face anual în ianuarie”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, la RomâniaTV.

Citește și Data la care românii își vor primi primele pensii mărite, după recalculare. Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră

Impozitarea pensiei în 2024. Anunțul ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu

În ceea ce privește impozitarea pensiei în 2024, Simona Bucura Oprescu a explicat că nu se pune problema de o supraimpozitare a pensiilor.

„Pensiile sunt supuse aceleiași impozitări. Nu s-a pus problema de o supraimpozitare a pensiilor. Am constatat că a fost un proiect al unor senatori care au venit cu o propunere de supraimpozitare. Ministerul Muncii a fost total împotrivă. În acest moment, valoarea pensiei sub 2000 de lei nu este impozitată. Doar ceea ce depășește 2000 de lei e impozitat pentru pensiile din sistemul public. Nu ne-am pus problema unei supraimpozitări. Avem o supraimpozitare, e valabilă doar la pensiile de serviciu, e de 20% pentru ce depășește câștigul salarial mediu brut și de 15% pentru pensiile din intervalul între câștigul salarial mediu net și brut. E graduală și doar pentru partea necontributivă”, a explicat ministrul Muncii.

Citește și Salariul minim se majorează din 1 aprilie în această țară europeană unde locuiesc zeci de mii de români. Care e suma decisă de guvern