O nouă materie în programa școlară! Elevii o vor studia de anul viitor

O nouă materie va fi introdusă în programa școalară! O lege care prevede apariția unei noi materii școlare legate de protecția mediului a intrat în vigoare luni, după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și apariția în Monitorul Oficial.

11 ian. 2022, 08:44
O nouă materie în programa școlară! Elevii o vor studia de anul viitor

O nouă materie în programa școalară! Elevii o vor studia de anul viitor

Actul legislativ introduce un nou articol în Legea educației:

”Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, elaborează o strategie privind educația pentru mediu până la data de 31 decembrie 2022. Strategia va fi transpusă în programele școlare începând cu anul școlar 2023—2024.”
Proiectul legislativ a fost inițiat în martie 2021 de un grup de parlamentari liberali, printre care se numără și Monica Anisie, fost ministru al Educației. Inițiatorii susțin că învățământul primar (clasele 1-4) ”este locul potrivit pentru a introduce educația de mediu… Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii”.

”Această completare este în concordanță cu implementarea Pactului Verde European (Green Deal), adoptat de Comisia Europeană”, mai arată inițiatorul legii, deputatul liberal Ionuț Sorin Banciu.

„Istoria evreilor. Holocaustul”, o altă propunere controversată

De asemenea, în ultimele zile, s-a tot discutat despre controversata propunere a introducerii în programă a unei materii noi, separat de Istorie, „Istoria evreilor. Holocaustul”.

Prezentatorul emisiunii Punctul Culminant de la România TV, Victor Ciutacu, a intervenit pe această temă. Ciutacu, care are rădăcini evreieşti din partea familiei mamei sale, este de părere că, deşi Holocaustul este o pagină neagră importantă în istoria omenirii, aceasta se studiază deja la Istorie Universală, deci introducerea unei noi materii nu îşi are rostul.

Realizatorul TV spune că această idee este doar o încercare a unor factori politici, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, de a atrage simpatia comunităţii evreieşti.

„Introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul”, laolaltă cu dezbaterea publică pe tema asta, este o tâmpenie grandioasă. O nouă încercare penibilă a autorităților noastre, în frunte cu inadecvatul ăla înalt care gândește la fel lent precum vorbește, de a se pune bine cu evreimea mondială și punct. Da, Holocaustul e o perioadă neagră a istoriei universale (nu un episod minor, cum a gafat Claudiu Târziu) și trebuie studiat în școli. La Istorie, materie care există de când lumea în toate programele școlare. Nu trebuie inventată o materie suplimentară pentru asta. După logica asta strâmbă, mă întreb când o să apară ca materie de sine stătătoare și Istoria Egiptenilor. Sau a…completați voi pe linia punctată.

Pe mine, băiat născut dintr-o mamă pe care înainte de căsătorie o chema Gurwitz, provenită dintr-o familie de rabini trecută prin progromuri, deci evreu după regulile acestei religii, deja mă irită la maxim băgarea-n seamă și victimizarea vârfurilor veșnicului institut „Elie Wiesel”. România, țară care (oricât ar nega naționaliștii de pripas evidența) a persecutat și a trimis la moarte evrei, și-a plătit după 1989 cu vârf și îndesat „amenda”. Sigur, n-ai cum să aduci înapoi morții de la groapă, iar durerea familiilor (câte mai trăiesc) nu poate fi ștearsă, dar autoculpabilizarea asta devenită politică de stat devine grețoasă.

N-am văzut atâtea străbateri publice în marea Germanie, autoarea de facto a politicilor de decimare în masă a evreilor. Iar nemții zău că ar avea de ce să-și pună cenușă-n cap încă vreo câteva secole de-acum încolo…

Îl apreciez pe David Saranga, mi se pare că-și face exemplar treaba ca ambasador, dar, dacă s-ar putea opri un pic din exercițiile de PR și autoadmirație, i-aș putea spune, în particular, unde greșesc ai lui. Și de ce, dacă își vor perpetua tipul ăsta de atitudine dominatoare, nu vor fi niciodată iubiți. Temuți, da, respectați, poate, îndrăgiți, din păcate, niciodată.”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.