O nouă minivacanţă pentru români. Angajaţii de la stat şi de la privat vor avea trei zile libere

Luna iunie vine cu vești bune, întrucât angajații, indiferent dacă lucrează la stat ori la privat, vor avea trei zile libere.

22 mai 2019, 08:03
O nouă minivacanţă pentru români. Angajaţii de la stat şi de la privat vor avea trei zile libere

ZILE LIBERE 2019. Românii vor avea liber pe 1 iunie, de Ziua copilului, dar și de Rusalii, pe 16 și 17 iunie, potrivit Codului muncii, scrie avocatnet.ro.

Zilele libere legale sunt stabilite exclusiv prin Codul muncii, iar în aceste zile, angajatorii sunt obligați să acorde compensații salariaților care sunt nevoiți să se prezinte la lucru. Din păcate, însă, două dintre aceste zile, adică 1 și ș16 iunie vor pica în weekend, motiv pentru care aceștia vor avea o singură zi liberă, pe 17 iunie.

Citeşte şi Când sunt Rusaliile 2019. De câte zile libere vor beneficia românii!

Pentru celelalte categorii de angajați, cei care lucrează în weekend, angajatorii (indiferent dacă sunt din mediul public sau privat) vor fi obligați să ofere cele două zile libere, altfel riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.

Zile libere 2019. Cate sărbători legale sunt anul viitior! Mai puține zile libere

În ciuda faptului că în zilele de sărbătoare legală nu este permisă munca, există, totuși, anumite categorii de salariați care au obligația de a se prezenta la serviciu, adică cei care lucrează în unitățile sanitare și în unităție de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe speciale de lucru.

Până la finalul anului, românii vor mai beneficia de încă cinci zile libere legale, dintre care doar trei vor pica în timpul săptămânii.