O nouă piaţetă, inaugurată luni, în Capitală. Unde este noua piaţă memorială „Elie Wiesel”

În memoria laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, a fost inaugurată luni o piațetă care îi poartă numele. Piața Elie Wiesel se află la intersecția străzilor Sofia și Emile Zola, în Sectorul 1 din București.   

10 oct. 2016, 13:21
O nouă piaţetă, inaugurată luni, în Capitală. Unde este noua piaţă memorială „Elie Wiesel”

La eveniment au participat ambasadorii la București ai Statului Israel, SUA, Chinei, Italiei, Austriei, reprezentanți ai Institutului „Elie Wiesel”, ai Federației Comunităților Evreiești din România, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Piața memorială „Elie Wiesel” a fost inaugurată de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, de președintele FCER, Aurel Vainer, și de rabinul-șef al comunității evreiești din România, Rafael Schaffer.

„Am propus Consiliului General un proiect de hotărâre prin care acest spațiu public central atât de frumos să fie un punct de reper, un punct memorabil în care să ne aducem aminte nu doar de câte ori trecem pe aici, ci în fiecare clipă despre personalitatea lui Elie Wiesel, un om care a luptat pentru valorile umane, pentru valorile umanitare, pentru dreptate, pentru adevăr, pentru libertate, pentru democrație. Ororile care s-au întâmplat pe plan mondial trebuie să nu se mai întâmple niciodată. Acea parte întunecată a istoriei s-ar putea repeta dacă noi, cei de acum, nu am avea grijă de valorile umane pe care suntem datori să le transmitem generațiilor viitoare. Avem o datorie în plus, aceea de a povesti istoria adevărată a acestei țări, a acestui oraș, a statelor din Europa, istoria Americii, elevii trebuie să cunoască”, a subliniat edilul-șef al Capitalei.

Firea a amintit și de proiectul Muzeului Istoriei Evreilor și Memoriei Holocaustului din România. „Această clădire, de pe strada Lipscani, nr. 18 — 20, va fi amenajată în perioada următoare ca Muzeu al Holocaustului și sunt extrem de onorată să fiu parte a acestui proiect extrem de ambițios. (…) Numai prin solidaritate, numai prin implicare și numai prin conștiința umanității putem să depășim împreună toate momentele dificile, doar cunoscând adevărata istorie iar momentele negre, momentele pline de umbre să nu se mai repete niciodată”, a adăugat Gabriela Firea.

Proiectul pieţei memoriale „Elie Wiesel” a fost anunţat de primarul general încă de acum două luni, după decesul actorului Radu Beligan. Apar trei noi pieţe în Bucureşti. Detalii, aici.