O nouă SPECIALITATE MEDICALĂ a fost recunoscută în România

Prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Urologie, a anunţat vineri, în deschiderea Conferinţei internaţionale "Urogyn", că, după zece ani de strădanii, a fost recunoscută oficial uroginecologia, o nouă specialitate medicală ce vizează în ansamblu patologia urinară şi ginecologică.

14 nov. 2014, 16:17
O nouă SPECIALITATE MEDICALĂ a fost recunoscută în România

Şeful Clinicii de Urologie a Facultăţii de Medicină a Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, a organizat până în prezent mai multe conferinţe internaţionale de uroginecologie, fiind un promotor, alături de colegul său Szabo Bela, din Târgu Mureş, al implementării acestei specialităţi şi la noi în ţară, recunoscută de zeci de ani în străinătate.

Proiectul ‘uroginecologia’ a dobândit o formă oficială, prin publicarea în Monitorul Oficial din 27 august 2014 a unui ordin de ministru al sănătăţii care modifică catalogul de studii complementare unde apare şi această nouă specialitate, uroginecologia, ai cărei coordonatori naţionali sunt dr. Gheorghe Bumbu şi dr. Szabo Bela, cu centre de pregătire Bucureşti, Oradea şi Târgu Mureş.

‘Uroginecologia a fost o preocupare permanentă a Asociaţiei Române de Urologie, având în vedere suferinţa continuă în tot ce înseamnă bolile şi afecţiunile combinate din cele două domenii, urologia şi ginecologia. (…) Vreau să subliniez că atât ginecologii, cât şi urologii au o pregătire acoperită de curicula de rezidenţiat. Acest fundament există. Ceea ce vrem să facem noi este ca pe acest fundament să punem cărămizile necesare pentru a primi atestatul de studii complementare. Uroginecologia nu înseamnă numai meşe, ci înseamnă un nou concept, o nouă abordare a tot ce înseamnă diagnostic şi strategie terapeutică chirurgicală, în special a capitolului incontinenţa şi prolapsul urogenital’, a precizat prof. Bumbu, preşedinte al Societăţii Române de Uroginecologie.

Potrivit acestuia, medicii urologi sau ginecologi care doresc să-şi completeze performanţele chirurgicale se pot înscrie la Oradea, urmând să fie informaţi cât de curând despre modalitatea de desfăşurare a cursurilor şi de a primi atestatul de studii complementare.

Aproape 350 de chirurgi din România, Republica Moldova, Italia, Ungaria şi SUA participă, în perioada 13-15 noiembrie, la Conferinţa Internaţională de Urologie, Ginecologie şi Uroginecologie ‘Urogyn’ 2014. Pe lângă cele 16 operaţii efectuate joi şi vineri dimineaţă de medici reputaţi şi transmise live în sălile de cursuri din mai multe centre universitare, evenimentul mai cuprinde până sâmbătă inclusiv o sesiune de comunicări ştiinţifice.

La deschiderea oficială de vineri au participat prof. Nicolae Suciu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie, rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, decanul Facultăţii de Medicină, Florian Bodog şi un uroginecolog român apreciat în SUA, Cristian Câmpeanu.