O nouă specie de delfin de apă dulce descoperită în Brazilia

Oamenii de ştiinţă din Brazilia au descoperit prima specie de delfin de apă dulce din 1918 încoace. Specia a fost denumită Araguaia, după râul unde a fost găsită, şi este a cincea de acest tip din lume.

23 ian. 2014, 19:13
O nouă specie de delfin de apă dulce descoperită în Brazilia

Experţii spun că delfinul Araguaia a fost separat de alte specii din familia sa în urmă cu peste două milioane de ani. În ziua de azi ar mai trăi circa 1.000 de exemplare din această specie.

Delfinii de apă dulce sunt printre cele mai rare animale din lume. Potrivit IUCN, în afară de specia recent dispărută mai există doar alte patru specii, iar trei dintre ele sunt critic ameninţate cu dispariţia.

Aceşti delfini sunt rude îndepărtate ale celor din mări şi oceane: ei au boturi lungi, cu ajutorul cărora caută în nămol, pe fundul râurilor.

Una dintre cele mai cunoscute specii de delfin de apă dulce, delfinul baiji, din râul Yangtze, ar fi dispărut deja din anul 2006.

America de Sud găzduieşte delfinul de Amazon, cunoscut şi drept delfinul roz sau boto, unul dintre cei mai inteligenţi. Noua specie, Araguaia, ar fi înrudită cu cel din Amazon, deşi s-ar fi separat în urmă cu peste 2 milioane de ani, spun experţii.

Cercetătorii sunt îngrijoraţi de viitorul noii specii de delfin, întrucât există o diversitate genetică foarte scăzute. Mai mult, delfinul este ameninţat şi de extinderea oamnilor în zonele naturale.