O nouă specie de delfini, descoperită în apropierea Australiei FOTO

O nouă specie de delfini cu cocoaşă a fost identificată în zona coastelor de nord ale Australiei, conform unui material publicat de LiveScience.

30 oct. 2013, 17:24
O nouă specie de delfini, descoperită în apropierea Australiei FOTO

Delfinii cu cocoaşă trăiesc în zone deltaice, estuare şi în zonele de coastă de la Oceanul Indian, Pacific şi Atlanticul de est. Aceste mamifere marine pot ajunge la 2,4 metri lungime şi au un colorit ce variază între gri, roz şi alb, scrie Agerpres.

În anumite zone cu populaţii de delfini izolate au evoluat noi specii distincte, endemice, adaptate la specificul şi factorii de mediu respectivelor habitaturi.

Pentru o lungă perioadă de timp biologii marini cunoşteau trei specii diferite de delfini cu cocoaşă. Recent însă, o echipă de cercetători din cadrul Muzeului american de Istorie Naturală şi de la Wildlife Conservation Society a ajuns la concluzia că populaţia de delfini din zona coastei nordice a Australiei reprezintă o a patra specie distinctă.

„Am fost surprinşi. Din punct de vedere morfologic aceştia nu sunt foarte diferiţi faţă de delfinii din alte specii, însă bagajul lor genetic este surprinzător de diferit”, a comentat Martin Mendez, co-autor al studiului.

Pentru a identifica evoluţia acestei noi specii de delfini, oamenii de ştiinţă au analizat datele genetice şi de ordin morfologic ale delfinilor cu cocoaşă din speciile cunoscute, precum şi ale exemplarelor din varietatea nord-australiană.

Cercetătorii susţin că înţelegerea caracteristicilor de habitat în care trăiesc diferitele populaţii de delfini va eficientiza eforturile de a proteja aceste mamifere marine.

Această descoperire este prezentată pe larg în ultimul număr al revistei Molecular Ecology.