O nouă tragedie în România, a murit pe masa de operaţie. „Doctorul o spus că operaţia a fost reuşită”

Personalul medical este acuzat că nu a făcut tot ce se putea ca să salveze viaţa unei tinere de 31 de ani din Sibiu. Soţul acesteia, spune că aceasta a decedat luni seara, în Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, în urma a două operaţii la rinichi. Prima dată, femeia a fost operată ca să i se scoată o piatră de la un rinichi, după care, situaţia s-a înrăutăţit şi a mai fost operată o dată şi i s-a scos un rinichi. Totul a fost însă în zadar. Medicii se apără şi susţin că au făcut totul corect, însă pacienta ar fi venit prea târziu ca să mai poată fi salvată.

30 iul. 2019, 13:47
O nouă tragedie în România, a murit pe masa de operaţie. „Doctorul o spus că operaţia a fost reuşită”

Elena Tocaciu, de 31 de ani, cu doi copii, a decedat luni seara, în jurul orei 20.00 în secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Soţul acesteia, Alexandru Tocaciu, doreşte să i se facă autopsia, ca să afle adevărul, fiind nemulţumit de cei care au îngrijit-o. „Operaţia a avut loc în 17 iulie, prima operaţie şi apoi seara în jurul orei 8.00 (ora 20.00 n.r.) a fost dusă de urgenţă pe ATI şi joi în 18, luna aceasta, a mai fost o dată operată pentru scoaterea rinichiului, pentru a-i salva viaţa şi de atunci nu şi-a mai revenit”, a declarat pentru Ora de Sibiu, Alexandru Tocaciu. Prima operaţie a fost făcută laparoscopic, de scoaterea pietrei la rinichi de către medicul Valentin Pârvuţ, iar a doua operaţie, de înlăturarea rinichiului bolvav a fost făcută de şeful secţiei, medicul Nicolae Grigore. Soţul femeii decedate spune că aceasta „nu prea a fost supravegheată” după prima operaţie, timp de şase ore. „Eu am văzut că a sângerat în extern, nicio asistentă nu a văzut, eu le-am chemat de două ori. Şi nici doctorul nu a venit să o vadă, a lăsat asistentele”, acuză soţul îndurerat. Întrebat ce i-a comunicat medicul care a operat-o prima dată pe femeie, soţul acesteia ne-a spus: „Doctorul o spus că operaţia a fost reuşită. Şi când am văzut că sângerează, o fost chemat şi dânsul să vadă. Şi l-am întrebat dacă s-o întâmplat ceva, o apărut o complicaţie? Mi-a spus că nu, că totul e în regulă. Ne aşteptam să sângereze extern”.

Femeia operată de două ori acum, suferea de o boală la rinichi de doi ani

Elena Tocaciu a descoperit că are o infecţie la rinichi în 2017, când a început tratamentul. Ulterior, aceasta l-ar fi întrerupt, din cauza sarcinii, potrivit soţului. „A făcut în 2017 o infecţie la rinichi, atunci am descoperit că are piatră şi a fost internată. Pe urmă a urmat un tratament. Pe urmă a rămas însărcinată cu fetiţa şi am întrerupt timp de doi ani de zile tratamentul şi acum am zis hai să mergem să vedem cum e piatra”, explică soţul pacientei moarte, Alexandru Tocaciu. Femeia a lăsat orfani de mamă doi copii.

Directorul spitalului: Medicii spun că au făcut tot să o salveze, dar că pacienta ar fi venit prea târziu

Contactat de Ora de Sibiu, directorul general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Cornel Benchea, precizează că medicii susţin că au făcut tot ce au putut să salveze pacienta. „Situaţia a fost următoarea: ea avea într-un rinichi o piatră mai mare decât sunt pietrele normale, infectată şi a stat destul de mult cu ea. A tot tratat. A venit destul de târziu. În prima zi s-a scos piatra de acolo, ca să salveze rinichiul. Piatra a fost infectată rău de tot, ea a făcut infecţie. A doua zi i-a scos rinichiul şi infecţia a continuat. Din păcate, sângele nu s-a coagulat ca să se închidă rana, s-a coagulat în vene şi a făcut septicemie. A avut insuficienţă respiratorie şi insuficienţă hepatică. Practic, ar fi venit foarte târziu pentru această piatră şi această infecţie. Prima operaţie a făcut-o dr. Valentin Pârvuţ, iar a doua, dr. Nicolae Grigore, şeful secţiei. (…) Medicii zic că au făcut tot ce a fost omeneşte posibil să o salveze”, afirmă Cornel Benchea.

Autopsia va lămuri de ce a murit femeia

Deocamdată, singurii care pot lămuri imparţial de ce a murit tânăra, sunt cei care vor face autopsia. Dacă familia pacientei va cere analizarea cazului de o comisie de medici, atunci spitalul sibian va fi nevoit să convoace această comisie medicală.