O nouă victorie pentru Austria. Ce se schimbă în Schengen și ce se va întâmpla cu România

Austria a obținut o nouă victorie importantă în spațiul Schengen. Consiliul UE a adoptat vineri, 24 mai, o reformă a spațiului de liberă circulație.
Filip Stan
24 mai 2024, 21:31
O nouă victorie pentru Austria. Ce se schimbă în Schengen și ce se va întâmpla cu România

Austria a obținut o nouă victorie importantă în spațiul Schengen. Consiliul UE a adoptat vineri, 24 mai, o reformă a spațiului de liberă circulație.

Citește și România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim. Reguli noi de călătorie în străinătate pentru români din 31 martie

Reforma este menită să clarifice cadrul prevăzut pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne şi să armonizeze restricţiile în caz de urgență sanitară.

Astfel, Consiliul UE a adoptat o reformă a Schengen.

Austria a susținut puternic ideea că spațiul Schengen nu trebuie extins. De amintit faptul că anunțul a venit în contextul în care Austria a susținut puternic ideea că spațiul Schengen nu trebuie extins, până când nu se vor rezolva actualele probleme.

Viena nu este mulțumită de numărul mare de imigranți care îi trec granițele.

Așa că, România trebuie să mai aștepte până la integrarea completă în Schengen.

Reforma convenită de Consiliul UE, asupra căreia negociatorii au ajuns la un acord în februarie, urmăreşte și să controleze mişcările migratorii în interiorul spațiului Schengen.

Mai mult decât atât, un alt obiectiv este să răspundă situațiilor de instrumentalizare a migranților de către statele terțe.

Astfel, un stat membru al Uniunii Europene va putea „să transfere cetăţeni din state terţe reţinuţi în zonele de graniţă şi aflaţi ilegal pe teritoriul său către statul membru de unde au sosit direct”.

„Arestarea va trebui să se desfăşoare într-un cadru de cooperare bilaterală”, a transmis Consiliului UE într-un comunicat.

De asemenea, Austria face campanie în Uniunea Europeană pentru o nouă politică privind migraţia.

Conform acesteia, procedurile de azil trebuie să aibă loc în ţări africane dacă este necesar, a spus cancelarul austriac Karl Nehammer.

Deci, pentru a combate tentativele unor state terțe de a orchestra sosirea migranţilor în blocul comunitar, cum au fost acuzate Rusia şi Belarusul că procedează în scop de destabilizare, noile reguli vor permite statelor UE să limiteze numărul punctelor de trecere la frontiere, conform AFP.

Noile reguli vor permite și impunerea de măsuri obligatorii la nivel european pentru a restrânge accesul în blocul comunitar pentru cetăţenii din state terţe în cazuri de urgenţă sanitară de mare amploare.

Astfel, vor putea fi impuse inclusiv teste şi măsuri de carantină.

Pentru cei mai puțin informați, Bruxellesul nu a putut emite decât recomandări la adresa statelor membre pentru a încerca să armonizeze restricţiile impuse călătorilor la intrarea în UE, în timpul pandemiei.

Mai multe țări din Schengen au reintrodus controale de identitate la frontiere

Sursa menționată anterior transmite faptul că în interiorul spaţiului Schengen pot circula peste 400 de milioane de persoane fără a fi supuse controalelor la graniţe.

Spațiul cuprinde 27 de ţări, dintre care 23 membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Spațiul cuprinde şi două ţări admise doar cu frontierele aeriene şi navale, adică România şi Bulgaria.

Totuși, mai multe state membre au reintrodus controale de identitate la frontiere, în prezent în vigoare în opt dintre ele.

Măsurile au fost implementate din 2015, invocând presiunea migratorie şi/sau ameninţarea teroristă.

Aceste controale sunt autorizate de Codul Schengen ca măsură excepţională, în caz de ameninţare gravă pentru ordinea publică ori pentru securitatea internă a unui stat.

Te-ar putea interesa și Sondaj INSCOP – 60% dintre români cred că România a îndeplinit toate condițiile pentru a fi primită în Schengen, dar alte țări îi blochează accesul

Reforma adoptată recent prevede că în caz de ameninţare gravă pentru securitatea sa, un stat poate autoriza controale la frontierele sale pentru o durată maximă de doi ani, cu posibilitatea prelungirii încă un an.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Șoferii trebuie să obțină certificat de omologare individuală. NU este permis accesul pe drumurile publice. Se aplică amendă
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Apa caldă se oprește pentru aproape 700 de imobile din Capitală! Ce zone sunt afectate de lucrările la rețeaua termică
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Ministrul Muncii anunță noile pensii. Câți bani se primesc după noua recalculare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia