O pată solară gigantică, de şase ori mai mare decât Pământul, observată de NASA FOTO

O pată formată de curând pe Soare este atât de mare încât ar putea să înghită şase planete de mărimea Terrei şi ar putea provoca explozii solare puternice, săptămâna aceasta, spune NASA.

22 feb. 2013, 13:00
O pată solară gigantică, de şase ori mai mare decât Pământul, observată de NASA FOTO

Pata gigantică a fost observată de sonda SDO (Solar Dynamics Observatory) de la NASA, pe 20 februarie. SDO este una din sondele spaţiale care monitorizează constant suprafaţa Soarelui.

„A crescut aşa de mult, încât are dimensiunea a şase planete precum Pămânântul. Nu ştim exact cât de mare este, întrucât este sferică, nu este ca un disc plat„, a declarat purtătorul de cuvânt al NASA, Karen Fox, de la Goddard Space Flight Center.

Petele solare apar în urma activităţilor magnetice intense de pe Soare, care blochează transportul energiei către suprafaţă, aceste zone fiind mai reci decât cele învecinate. Întrucât sunt mai reci, apar mai întunecate decât restul stelei.

Activitatea magnetică intensă din jurul petelor solare poate cauza şi explozii solare, care eliberează cantităţi imense de energie. Ele aruncă în spaţiu nori de particule atomice, provocând radiaţii de microunde şi unde radio, care pot provoca interferenţe electrice pe Pământ.

Soarele se află în faza activă a ciclului său de 11 ani şi va ajunge la activitatea maximă anul acesta.