O persoană a fost ucisă în timpul unei manifestaţii prokurde în sud-estul Turciei

Un bărbat a fost ucis marţi la Mus, în sud-estul Turciei, în timpul unei manifestaţii a kurzilor care au denunţat refuzul guvernului de la Ankara de a interveni militar pentru a-i opri pe jihadişti să preia controlul în oraşul sirian Kobane, au anunţat media turce, citate AFP şi DPA.

07 oct. 2014, 16:13
O persoană a fost ucisă în timpul unei manifestaţii prokurde în sud-estul Turciei

O persoană a fost ucisă în timpul unei manifestaţii prokurde în sud-estul Turciei. Circumstanţele morţii bărbatului de 25 de ani nu sunt cunoscute pentru moment. Cotidianul Hürriyet a indicat că el a fost ţinta unui foc de armă, în timp ce postul de ştiri NTV a precizat că tânărul a fost lovit în cap de o grenadă lacrimogenă trasă de poliţie.

Incidente violente au avut loc marţi în mai multe oraşe din Turcia între forţele de ordine şi manifestanţi kurzi care denunţă refuzul guvernului de la Ankara de a interveni pentru a opri ca oraşul sirian Kobane să cadă sub controlul jihadiştilor.

Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă la Istanbul, în special în districtul Gazi, pentru a dispersa câteva sute de protestatari.

Citeşte şi TURCIA s-ar putea implica MILITAR în operaţiunile împotriva Statului Islamic şi vrea acţiune terestră

Ciocniri similare au fost semnalate într-un alt district din Istanbul, precum şi în capitala Ankara şi în oraşul Mardin, în partea de sud-est majoritar kurdă, au anunţat mass-media turce.

Principalul partid kurd din Turcia a cerut luni seara tuturor kurzilor din ţară să iasă pe străzi pentru a denunţa intrarea jihadiştilor SI în oraşul sirian Kobane şi refuzul guvernului de la Ankara de a interveni.

După mai multe zile de bombardamente intense, jihadiştii din SI au intrat luni în oraşul Kobane şi au preluat controlul în mai multe cartiere. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi că oraşul Kobane este pe ‘punctul de a cădea’ sub controlul jihadiştilor şi a pledat pentru o operaţiune militară terestră împotriva acestora.

Parlamentul turc a autorizat joi guvernul să recurgă la forţă în Irak şi Siria împotriva jihadiştilor, însă până acum armata nu a intervenit. Kurzii le reproşează de câteva zile autorităţilor de la Ankara, mult timp acuzate că i-au sprijinit pe jihadiştii ostili preşedintelui sirian Bashar al-Assad, că nu vin în ajutorul oraşului Kobane asediat de luptătorii SI.