O pictură ascunsă a lui Picasso a fost descoperită sub stratul de vopsea al tabloului „Camera albastră”

O pictură ascunsă sub stratul de vopsea al tabloului "Camera albastră", realizat de Pablo Picasso în 1901, a fost descoperită de experţii în artă şi de curatorii fondului Phillips Collection din Washington, cu ajutorul radiaţiilor infraroşii.

18 iun. 2014, 07:50
O pictură ascunsă a lui Picasso a fost descoperită sub stratul de vopsea al tabloului „Camera albastră”

Picasso a pictat „Camera albastră” peste un alt tablou, ce reprezintă un bărbat cu papion şi cu capul sprijinit în palme, ambele fiind realizate de celebrul artist în etapa de creaţie denumită „perioada albastră”, scrie Mediafax.

Considerat unul dintre cei mai importanţi artişti din secolul XX, Pablo Picasso a pictat tablouri monocromatice, în tonuri de albastru şi albastru verzui în timpul „perioadei albastre”, respectiv între 1900 şi 1904.

„Camera albastră” a fost cercetată din 2008 de experţi de la Phillips Collection, Galeria naţională de artă, Universitatea Cornell şi Muzeul Winterthur din Delaware.

Tehnica studierii cu radiaţii în infraroşu a permis experţilor să observe, dincolo de stratul de vopsea al tabloului „Camera albastră”, portretul unui bărbat îmbrăcat cu jachetă şi cu papion, sprijinindu-şi capul în palme şi cu trei inele pe degetele mâinii stângi.

În urma testării cu radiaţii infraroşii, s-a confirmat că Picasso a pictat „Camera albastră” peste portretul acestui bărbat, experţii căutând în prezent să stabilească identitatea bărbatului.

„(Picasso, n.r.) probabil că nu şi-a permis să achiziţioneze noi pânze de fiecare dată când avea o idee. Uneori picta pe bucăţi de carton deoarece pânzele erau mult mai scumpe”, a precizat Susan Behrends Frank, curatoarea colecţiei Phillips.

Aceasta nu este prima oară când s-au descoperit picturi ascunse sub stratul de vopsea al unui tablou de Picasso. Analiza tabloului „La Vie”, aflat la Muzeul de artă din Cleveland, a relevat faptul că Picasso a refăcut compoziţia tabloului, iar examinarea pânzei „Călcătoreasa”, păstrat la Muzeul Guggenheim, a dat la iveală chipul unui bărbat cu mustaţă.