O piramidă veche de 5.000 de ani din Peru, distrusă complet de răufăcători FOTO

Situl arheologic El Paraiso, descoperit recent în apropiere de capitala Perului, Lima, a fost ţinta unor răufăcători, care au distrus o piramidă de 6 metri înălţime, veche de 5.000 de ani, a anunţat luni ministerul peruvian al culturii.

02 iul. 2013, 11:32
O piramidă veche de 5.000 de ani din Peru, distrusă complet de răufăcători FOTO

„Sâmbătă, 29 iunie, un grup de infractori a intrat pe situl arheologic El Paraiso cu un excavator şi a distrus o piramidă de 6 metri înălţime şi o suprafaţă de 2.500 m2”, a spus ministerul într-un comunicat, citat de Agerpres.

După ce au distrus piramida, infractorii au deversat gunoaie pe sit, dându-i apoi foc, sub pretextul că îl curăţă, potrivit aceleiaşi surse. Intenţionau să distrugă şi alte piramide, însă poliţia i-a pus pe fugă.

Aflat pe dealurile de lângă mare, El Paraiso este cel mai mare şi mai vechi sit arheologic din Lima şi de pe coasta centrală a Perului. Lucrările pentru punerea sa în valoare au început în decembrie 2012, iar în februarie a fost făcută prima descoperire importantă: o placă asociată cu o tradiţie religioasă precolumbiană, care ar putea avea circa 5.000 de ani (3.000 î.e.n.).

Conform anchetei desfăşurate de poliţie, vinovată de distrugere ar fi o societate imobiliară, cu complicitatea unei familii din zonă.

Ministerul a anunţat că distrugerea monumentelor aparţinând patrimoniului cultural al ţării se poate pedepsi cu până la opt ani de închisoare.