O posibilă cauză a decesului delfinului Pei Pei de la Constanţa: O boală infecţioasă

Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bâlbă, susţine că o posibilă cauză a decesului delfinului Pei Pei ar putea fi o boală infecţioasă, rezultatul final al necropsiei urmând să fie gata în şapte - zece zile.

10 iun. 2013, 15:16
O posibilă cauză a decesului delfinului Pei Pei de la Constanţa: O boală infecţioasă

El a explicat, duminică, într-o conferinţă de presă, mai multe lucruri legate de decesul unuia dintre cei trei delfini al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, spunând că Pei Pei, singurul mascul, în vârstă de şapte ani, s-a maturizat mai greu, era mai sensibil, iar în ultimele luni nu mai avea poftă de mâncare, transmite Mediafax.

Din iarnă, la consumul de hrană au existat scăderi pe perioada lungi de timp, scăderi de până la 30-40 la sută din norma de hrană a unui delfin care este de şase – opt kilograme. I-am făcut numeroase analize, numeroase examinări, inclusiv cu colaboratori externi, cu Facultatea de Medicină Veterinară şi nu numai, am adus şi un medic veterinar de la Varna specializat pe cetacee marine tot pentru examinarea delfinnului„, a afirmat Adrian Bâlbă.

El a spus că aceste analize nu au arătat că delfinul ar suferi de vreo afecţiune.

Totuşi, în urma primele date ale necropsiei, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa susţine că este posibil ca decesul să fi survenit din cauza unei boli infecţioase, nu neapărat contagioase, pentru că ceilalţi doi delfini nu au vreo problemă de sănătate.

Adrian Bâlbă a mai precizat că examenul anatomopatologic a fost realizat de medici de la Direcţia Sanitar Veterinară, de la Oceanic Club şi chiar şi de un medic din Bulgaria adus de către asiguratorul delfinilor.

Valoarea asigurării pentru Pei Pei se ridică la 135.000 de euro, a spus directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

El a povestit şi cum au decurs ultimele ore din viaţa delfinului. Astfel, vineri seară, a avut o reprezentaţie la care Pei Pei nu a participat, deşi s-a aflat în bazin, el mulţumindu-se să urmească femelele aşa cum făcea deseori în ultima perioada, lucrând doar atunci când avea chef să o facă.

Apoi, sâmbătă, puţin după ora 7.00, el a fost văzut în viaţă de unul dintre dresori, după care în jurul orei 8.00 Pei Pei a fost găsit mort de către asistenul veterinar, în bazin, în apropierea punctului de lucru.

Adrian Bâlbă a spus că pe corpul delfinului nu au fost identificate traumatisme, deci iese din calcul ipoteza că ar fi avut de suferit în urma unei lupte cu ceilalţi doi delfini. El a afirmat că Pei Pei s-a adaptat bine atunci când a fost adus din China, dar problemele sale, legate de lipsa poftei de mâncare, au apărut din iarnă.

„S-a adaptat bine aici, dar femelele s-au maturizat mai repede, el a rămas în urmă cu creşterea, maturizarea ţine de genetică pentru că de tratat i-am tratat la fel pe toţi trei”, a explicat Adrian Bâlbă.

Ceilalţi doi delfini, Ni Ni şi Chen Chen, au avut deja primele spectacole fără Pei Pei, dar nu au arătat că i-ar simţi prea mult lipsa.

„Suferă oarecare modificare de comportament, îl mai caută prin bazin, dar legătura dintre ele s-a accentuat, sunt şi mai apropiate decât erau înainte”, a explicat directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

El s-a referit apoi şi la oportunitatea achiziţionării unui alt delfin care să-l înlocuiască pe Pei Pei, dar a spus că decizia urmează să fie luată de către Consiliul de Administraţie al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, dar că el consideră că ar fi oportună amânarea unei astfel de hotărâri până anul viitor, când vor fi încheiate lucrările de modernizare şi de mărire a capacităţii Delfinariului, iar atunci ar putea fi luaţi chiar mai mulţi delfini. Până atunci, spectacolele vor fi oferite de ceilalţi doi delfini, Ni Ni şi Chen Chen.

Pei Pei avea şapte ani şi fusese adus din China în urmă cu trei ani împreună cu Ni Ni şi Chen Chen, ceilalţi doi delfini de la Delfinariu, în urma unui protocol încheiat între Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi Aquariumul din Beijing. În 2010, cei trei delfini au călătorit cu avionul mai bine de 14 ore până când au aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, ei fiind strict supravegheaţi atât de specialişti chinezi, cât şi de cei români, care au avut grijă ca mamiferele să aibă trupul în permanenţă umed pe durata călătoriei.

După ce au fost coborâţi din avion, cei trei delfini au fost urcaţi în trei TIR-uri şi au plecat către Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, convoiul fiind însoţit de echipaje de Poliţie şi Jandarmerie. Atunci când au ajuns în curtea Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, delfinii au fost coborâţi pe rând din TIR-uri şi au ajuns în bazinul descoperit cu ajutorul unei macarale. Toată operaţiunea de mutare propriu-zisă a delfinilor din autovehicule în bazin a durat aproape o oră şi s-a desfăşurat fără incidente. Pentru ca acomodarea delfinilor să fie mai uşoară ei au fost însoţiţi atunci de către specialişti chinezi care au rămas câteva luni la Constanţa pentru a supraveghea mamiferele şi felul în care acestea se vor acomoda, iar în prealabil angajaţi ai Delfinariului petrecuseră două luni şi jumătate în China pentru a se instrui.

Cei trei delfini au fost cumpăraţi deoarece în iulie 2009, vedeta Delfinariului, Mark, a murit la vârsta de 31 de ani, dintre care 23 petrecuţi în captivitate.