Profesoară de origine turcă din Bucureşti, reţinută în baza unui mandat de extrădare în Turcia, nu va fi extrădată

O profesoară de origine turcă din Bucureşti a fost reţinută miercuri în baza unui mandat de extrădare în Turcia, la cererea autorităţilor lui Erdogan. Profesoara preda limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

18 dec. 2019, 10:38
Profesoară de origine turcă din Bucureşti, reţinută în baza unui mandat de extrădare în Turcia, nu va fi extrădată

UPDATE: Curtea de Apel București a decis că profesoara Bușra Zeynep Șen, reținută în această dimineață de Poliție în urma unei cereri de extrădare formulate de autoritățile de la Ankara, va rămâne în România.

Chiar procurorul a cerut respingerea cererii de extrădare, pe motiv că aceasta este formulată din motive politice și încalcă drepturile omului.

Potrivit informațiilor site-ului Educație Privată, procurorul a invocat și faptul ca profesoara depusese o cerere de azil.

„Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetățean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeași școală. Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată în comunicat.

Citeşte şi Preşedintele Turciei ar fi ordonat doborârea avionului de vânătoare rusesc Su-24 la frontiera cu Siria

Profesoara în vârstă de de 24 de ani urmează să fie dusă la Curtea de Apel, unde se va judeca mandatul de extrădare.

Nu numai în România profesorii turci sunt reținuți spre extrădare. Zilele trecute, un profesor turc din Bosnia Herzegovina a fost reținut la cererea Ankarei, dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin.

În același timp, autoritățile din Ankara au emis ieri mandat de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legaturi cu mişcarea Gulen, iar astăzi procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.


loading...