O rachetă cu rază medie de acţiune lansată de Phenian a explodat

Eșecul tirului efectuat de către Coreea de Nord cu o puternică rachetă cu rază medie de acțiune a fost provocat de o explozie survenită la puțin timp după lansare, a comunicat luni armata sud-coreeană.

17 oct. 2016, 06:40
O rachetă cu rază medie de acţiune lansată de Phenian a explodat

Phenianul a testat sâmbătă o rachetă Musudan, susceptibilă teoretic să lovească baze militare americane până în insula Guam, situată nordul Pacificului.

În general, aceste lansări sunt anunțate foarte rapid de Washington și Seul, dar informațiile despre acest ultim tir nu au fost publicate decât după 15 ore. „Tirul nord-coreean s-a întrerupt la puțin timp după lansare și atunci a fost necesară o perioadă considerabilă pentru a-l analiza”, a declarat un responsabil al Statului Major Interarme din Coreea de Sud presei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a confirmat că racheta explodase la puțin timp după lansare, într-o primă etapă a operațiunii. Musudan, rachetă de fabricație nord-coreeană, a fost expusă pentru prima oară în public în octombrie 2010 în timpul unei parade militare.

Citeşte şi Armata SUA a detectat lansarea unei rachete balistice nord-coreene soldată cu un eşec

Ea are o rază de acțiune cuprinsă teoretic între 2.500 și 4.000 km, putând să atingă Coreea de Sud sau Japonia, dar și insula Guam.

După cinci teste ratate, Coreea de Nord a lansat în iunie o rachetă Musudan care a parcurs 400 de km înainte de a se prăbuși în Marea Japoniei.Acest tir fusese salutat de liderul nord-coreean Kim Jong-Un ca fiind o probă a capacităților Phenianului de a lovi bazele militare americane „în teatrul operațiunilor din Pacific”.

Potrivit experților militari americani, orice test cu rachetă Musudan ar putea ajuta Coreea de Nord să pună la punct o rachetă intercontinentală ICBM, capabilă să transporte ogivă nucleară pe continentul american la orizontul anului 2020.