O rachetă rusă a plasat pe orbita Pământului 23 de sateliţi spaţiali

O rachetă ruso-ucraineană Dnepr a plasat joi pe orbită 23 de sateliţi de observare străini, de la baza de lansare Iasnîi din regiunea Orenburg (Ural), a anunţat Agenţia spaţială rusă (Roskosmos).

21 nov. 2013, 09:51
O rachetă rusă a plasat pe orbita Pământului 23 de sateliţi spaţiali

„Lansarea rachetei Dnepr cu 23 de sateliţi străini a fost efectuată cu succes” la 07h10 GMT, a indicat un purtător de cuvânt al Roskosmos, scrie Agerpres.

Aceştia sunt satelitul DubaiSat-2 (Emiratele Arabe Unite), cu o greutate de 300 de kilograme, pentru transmiterea de imagini de pe Pământ, similar cu Google Earth; aparate STSAT (Coreea de Sud); UniSat-5 (Italia); sateliţii americani SKYSAT-1 şi AprizeSat-7/8; 14 mini-sateliţi CubeSat, precum şi satelitul japonez WNISat, proiectat pentru monitorizarea stării banchizelor în Oceanul Arctic.

Printre aparate figurează şi primul satelit ştiinţific polonez BRITE-Poland, care a fost conceput pentru a monitoriza şi calcula luminozitatea stelelor, potrivit Roskosmos.

Industria spaţială rusă a fost marcată în ultimii doi ani de o serie de eşecuri răsunătoare, între care imposibilitatea plasării pe orbită a unor sateliţi de comunicaţii, pierderea unei sonde lansate spre un satelit al planetei Marte sau explozia rachetei Proton la decolare.