O reţea extinsă de tuneluri, descoperită sub reşedinţa împăratului roman Hadrian

O echipă de arheologi amatori a descoperit o reţea extinsă de tuneluri sub vila din Tivoli care a aparţinut împăratului roman Hadrian. Pasajele subterane au fost folosite cel mai probabil de sclavi şi comercianţi pentru a asigura funcţionarea clădirii fără a atrage atenţia locuitorilor.

09 sept. 2013, 18:16
O reţea extinsă de tuneluri, descoperită sub reşedinţa împăratului roman Hadrian

Potrivit huffingtonpost.com, Marina De Franceschini, unul dintre arheologii care au coordonat săpăturile şi care lucrează la Universitatea din Trento, a relatat într-un e-mail că „tuneluri similare au fost scoase la iveală în trecut în complexul menţionat, dar noua descoperire este interesantă având în vedere că pasajele nu erau menţionate în planurile vechi de construcţie”.

Vila a reprezentat un refugiu pentru împăratul Hadrian, un iubitor de artă şi arhitectură, care a domnit între anii 117 – 138 î.e.n. În timp ce Hadrian discuta probleme privind conducerea statului şi organiza petreceri grandioase, sub el, o reţea de persoane „aproape invizibile” se ocupa de proprietatea sa, scrie Mediafax.

Tunelurile subterane permiteau miilor de comercianţi şi sclavi, dar şi căruţelor pline cu bunuri să intre în vila împăratului fără a atrage atenţia locuitorilor. „Este o soluţie foarte modernă, ceva similar cu ceea ce se vede acum pe vasele de croazieră, unde există spaţii luxoase pentru pasageri şi un sistem paralel de coridoare pentru personalul vasului”, a completat De Franceschini.

Sclavii au săpat în roca poroasă, acelaşi material fiind folosit şi pentru construcţia reşedinţei. Odată cu trecerea anilor, tunelurile au fost acoperite cu pământ, dimensiunea acestora rămânând un mister.

Utilizând planurile vechi ale clădirii, cercetătorii au descoperit pasajele sud-vestice, dar aceştia bănuiesc că tunelurile se întind pe o suprafaţă mult mai mare. Potrivit arheologilor, tunelurile pornesc dintr-o aripă a clădirii numită „academie” şi se întind pe o lungime de patru kilometri, până la Grande Trapezio.

Citeşte şi Mormântul lui Alexandru cel Mare, descoperit în Grecia