O româncă şi echipa sa de la NASA a descoperit o planetă de trei ori mai mare decât Pământul

Publicat: Miercuri, 09 Ianuarie 2019 13:49 // Actualizat: Miercuri, 09 Ianuarie 2019 13:49 // Sursa: romaniatv.net

TESS, noul satelit creat de NASA pentru a descoperi planete similare cu Terra în afara sistemului nostru solar, a reuşit să descopere a treia sa planetă, una de dimensiuni excepţionale, după cum anunţă Agenţia Spaţială Americană, pe site-ul său.

Planeta HD 21749b are o suprafaţă de trei ori mai mare decât Terra şi are o masă de 23 de ori mai mare. Ea orbitează o stea pitică aflată la 53 de ani lumină, în constelaţia Reticulum, şi pare să aibă o perioadă orbitală mai lungă dintre cele 3 planete descoperite până acum de TESS.

HD 21749b orbitează steaua sa în 36 de zile, comparativ cu timpul scurt al celorlalte două planete - Pi Mensae b, un „super-Pământ" cu o orbită de 6,3 zile şi LHS 3844b, o planetă solidă care realizează o orbită în doar 11 ore. Suprafaţa planetei nou-descoperite are o temperatură de circa 150 de grade Celsius, relativ redusă, având în vedere apropierea de steaua sa, care este aproape la fel de luminoasă ca Soarele.

"Este cea mai rece planetă mică pe care o cunoaştem, care orbitează o stea atât de strălucitoare", a precizat cerectătoarea româncă Diana Dragomir, de la Kavli Institute for Astrophysics and Space Research al MIT, conducătoarea studiului. "Ştim multe despre atmosferele planetelor fierbinţi, dar pentru că este foarte greu să găseşti planete mici care orbitează planetele lor mai departe de stelele lor şi deci mai reci, nu am putut afla mai multe despre acest tip de corpuri.

Dar am fost norocoşi şi am descoperit-o pe aceasta pe care o putem studia mai în detaliu. Credem că această planetă nu ar fi atât de gazoasă precum Neptun sau Uranus, care sunt alcătuite în mare parte din hidrogen. Probabil, planeta abundă în apă sau are alt tip de atmosferă densă", a mai spus Diana Dragomir.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Diana Dragomir exoplanetă HD 21749b NASA planeta descoperita
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8074
RON
27 Feb
noapte 7 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H