O singură ţară din lume vrea să renunţe la plata cu bani lichizi

Publicat: Vineri, 13 Octombrie 2017 20:31 // Actualizat: Vineri, 13 Octombrie 2017 20:31 // Sursa: romaniatv.net

Suedia este ţara care ar vrea să abandoneze cât mai curând plata în bani lichizi în următorii 5 ani. Deja suedezii plătesc cu cardul 4 din cinci produse pe care le cumpără.

În anii recenţi, tot mai multe persoane folosesc din ce în ce mai puţin banii cash, preferând să plătească bunurile şi serviciile cu cardul, precum şi prin aplicaţii mobile.

Suedezii mai folosesc cash doar în proporţie de 18% din tranzacţii. Iar  până în 2023, Suedia ar renunţa total la cash şi va fi complet digitalizată.

Paradoxul suedez este că plățile mobile nu au reușit deocamdată să intre în obișnuința cetăţenilor acestei ţări, doar 0,4% din plăți fiind făcute prin intermediul aplicațiilor. Cardurile de credit și de debit sunt însă de actualitate.

Şi China e pe cale să renunţe la banii lichizi. Deja numărul plăților mobile din această ţară s-a dublat anul trecut.

Suedia a fost prima ţară din Europa care a introdus în circulaţie bancnotele, în 1661. Ţara vrea în schimb să emită o moneda naţională digitală, denumită "e-krona". Banca Centrală a Suediei, Riksbank, analizează posibilitatea emiterii monedei digitale "e-krona" în viitorul apropiat.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
01 Jun
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H