O stea misterioasă: Soarele Matusalem pare mai vechi decât universul

Cea mai veche stea descoperită de cercetători până acum pare a fi mai bătrână chiar decât universul, dar un nou studiu ajută la rezolvarea acestui paradox.

08 mart. 2013, 12:41
O stea misterioasă: Soarele Matusalem pare mai vechi decât universul

Cercetările anterioare estimau că steaua Matusalem din galaxia noastră are circa 16 miliarde de ani. Acest lucru pare, însă, imposibil, având în vedere că cei mai mulţi experţi sunt de acord că Big Bangul care a creat universul a avut loc acum circa 13,8 miliarde de ani.

Acum, o nouă echipă de astronomi consideră că vârsta reală a stelei matusalemice este de fapt, de „doar” 14,5 miliarde de ani, luând în calcul informaţiile despre distanţă, strălucire, compoziţie şi structură.

„Punând aceste ingrediente împreună, obţinem vârsta de 14,5 miliarde de ani, iar dacă luăm în calcul marja de eroare, vârsta stelei ar fi compatibilă cu cea a universului„, a declarat principalul autor al studiului, Howard Bond, de la Pennsylvania State University and the Space Telescope Science Institute din Baltimore.

Marja de eroare la care se referă Bond este de plus sau minus 800 de milioane de ani, ceea ce ar însemna că steaua ar putea avea în realitate 13,7 miliarde de ani, un pic mai puţin decât universul.

Bond şi echipa sa au folosit telescopul spaţial Hubble de la NASA pentru a studia steaua Matusalem, cunoscută în mod oficial drept HD 140283.

Cercetătorii ştiau despre existenţa lui HD 140283 de peste 100 de ani, întrucât traversează cerul relativ repede. Steaua se mişcă cu crica 1,3 milioane de kilometri pe oră. Ea se transformă în prezent într-un gigant roşu şi s-a născut, probabil, într-o galaxie pitică înghiţită de Calea Lactee acum peste 12 miliarde de ani. Orbita lungă a stelei este o posibilă rămăşiţă a unui act dramatic de canibalism galactic.

Steaua Matusalem se află la 190,1 ani lumină faţă de noi.

Noul studiu a fost publicat în revista Astrophysical Journal Letters.