O tânără studentă a renunţat la munca de birou pentru ”a pilota” utilaje agricole moderne în ferma familiei: ”Nu mă văd făcând altceva și am gânduri mari pentru viitor”

O tânără studentă botoșăneancă a renunțat la munca de birou pentru a „pilota” utilajele agricole moderne, în ferma zootehnică și vegetală a familiei.

12 oct. 2023, 10:03

Andreea-Oana Arnăutu are 20 ani și este studentă la Facultatea de Agricultură USV Iași, în anul I, specializarea Ingineria și managamentul afacerilor agricole. Este din comuna Călărași, județul Botoșani, acolo unde se află și ferma pe care o administrează împreună cu familia, 400 de hectare de teren agricol, 50 hectare pășune, bovine pentru carne din rasa Charolaise și ovine din rasa Suffolk, Karakul, carabașe, un efectiv de aproximativ 500 animale.

Exploatăm o fermă de circa 50 hectare pășune și 400 de hectare de teren agricol, unde cultivăm porumb, rapița, floarea-soarelui, grâu și câteva hectare de lucernă, reprezentând o parte de hrană pentru animale, respectiv bovine pentru carne din rasa Charolaise și ovine din rasa Suffolk, Karakul și carabașe, undeva la un efectiv de 500 animale.

Ferma noastră s-a dezvoltat treptat cu animalele, teren și utilajele agricole, iar pe parcursul anilor ne-am implicat și noi copiii, mai precis eu și fratele meu, Claudiu, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași, în prezent inginer agronom. Eu de mică am fost înconjurată de animale și utilaje, iar treptat am prins drag de tot ceea ce înseamnă agricultură, unde fac totul cu plăcere, de aceea am ales să urmez și studiile la această Facultate’’, a declarat tânăra studentă, potrivit unei postări pe Facebook-ul Facultății de Agricultură USV Iași.

Citește și: Noi măsuri de sprijin pentru fermieri din 2024. Unele programe se modifică, alte subvenții vor fi introduse pentru prima dată

 

Tânăra studentă duce tradiția familiei mai departe. Lucrează cot la cot cu tatăl și fratele ei: ”Nu mă văd făcând altceva și am gânduri mari pentru viitor”

Tânăra urmează pașii fratelui său pentru că vrea să ducă tradiția mai departe.

Nu mă văd făcând altceva și am gânduri mari pentru viitor, fiind o afacere profitabilă dacă muncești pentru aceasta. Da, sunt implicată fizic alături de familia mea, forța de muncă fiind foarte greu de găsit, am învățat pe parcursul anilor, iar de ceva ani știu să folosesc în mare parte toate utilajele, dezvoltând o pasiune pentru acestea și devenind împreună cu fratele meu mâna dreaptă a tatălui nostru.

Pentru a reuși într-un domeniu, indiferent care ar fi, nu poți reuși fără încredere, muncă și pasiune. Agricultura este un domeniu pe care îl recomand cu încredere tinerilor, fiind o experiență frumoasă și totodată de viitor pentru că, din acest domeniu ne hrănim cu toții, iar agricultura și zootehnia nu vor dispărea niciodată, indiferent de vremuri. Bineînțeles, cu voință poți porni și de jos ca mic fermier, prin accesarea anumitor fonduri europene destinate, viitorul agriculturii fiind în mâinile tinerilor fermieri’’, mai spus Andreea.

Citește și: Fermierii tună și fulgeră! Care sunt actele necesare pentru a conduce un tractor pe drumurile publice

Ne place să încercăm diferite metode în pregătirea terenului, însămânțarea și erbicidarea plantelor, până o găsim pe cea mai eficientă, bineînțeles dacă la acestea contribuie și vremea favorabilă”, mai menționează aceasta. Când vine vorba de animale, în trecut familia Arnăutu s-a ocupat și cu ovinele de lapte, dar de ceva ani buni s-au orientat spre cele de carne și instalarea gardurilor electrice pentru acestea.

O mare parte din an, gardurile electrice oferă și posibilitatea unei parcelări simple și rapide a oricărui perimetru, fiind un mare avantaj pentru noi când vine vorba de forța de munca care este greu de găsit și timpul ce trebuie alocat animalelor”, a încheiat Andreea-Oana Arnăutu.